Senarai Pilihan Logo Baru Harimau Malaysia FAM

Mungkin ramai yang dah tahu, terutama sekali peminat bolasepak Malaysia; bahawa pihak Persatuan Bolasepak Malaysia ada menganjurkan satu kontest mencipta logo untuk pasukan bolasepak kebangsaan Malaysia – Harimah Malaysia. Kontest tersebut telahpun berakhir dan pihak FAM telah pun menyenaraikan 5 logo pilihan untuk Harimau Malaysia. Kini, logo-logo yang telah dipilih oleh FAM sedang dalam proses pemilihan akhir dalam bentuk undian online.

Kepada yang mungkin masih menaruh kepercayaan terhadap FAM, mungkin boleh turut serta dalam undian ini yang menampilkan 5 rekabentuk logo baru untuk pasukan bolasepak Harimau Malaysia. Motifnya rekabentuk logo baru adalah sebagai langkah penjenamaan semula pasukan bolasepak Malaysia yang sedang cuba meletakkan diri dalam pasukan terbaik Asia Tenggara.

Senarai Pilihan Logo Baru Harimau Malaysia FAM

Senarai Pilihan Logo Harimau Malaysia FAM

Mari lihat 5 rekabentuk logo Harimau Malaysia pilihan akhir oleh juri FAM ini. Agak-agak mana pilihan yang paling sesuai dan terbaik pada pandangan kreatif anda?

Senarai Pilihan Logo Harimau Malaysia FAM
Senarai Pilihan Logo Harimau Malaysia FAM
Senarai Pilihan Logo Harimau Malaysia FAM
Senarai Pilihan Logo Harimau Malaysia FAM
Senarai Pilihan Logo Harimau Malaysia FAM

Ada rasa minat untuk mengundi logo-logo pilihan akhir FAM ini? Jika mahu mengundi, anda boleh ke laman berikut – http://www.undiharimaumalaysia.com/

Pandangan Masing-Masing Berbeza

Apa jua pandangan anda tentang rekabentuk logo ini … pastikan anda mempunyai alasan yang cukup bagus. Bukan mudah nak mencipta sesuatu logo ini .. serius … saya pernah buat, dan ia sangat memenatkan. Kepada mereka yang terpilih di dalam senarai pilihan logo baru Harimau Malaysia ini, saya ucapkan tahniah. Nampaknya hasil kekreativiti asli anda telah mendapat tempat di hati juri profesional FAM.

[Bacalah Juga] Logo Satu Bentuk Penjenamaan Berkesan

Kepada juri-juri FAM, moga pemilihan anda ini merupakan pilihan yang disukai oleh peminat bolasepak Malaysia .. kalau tidak, tak guna meminta undian jika tiada satu pun yang menarik minat pengundi. Dan diharap, pengundian ini akan berjaya meletakkan logo pilihan yang paling terbaik untuk memberikan gambaran akan kehebatan sebenar pasukan bolasepak Malaysia.

Selamat mengundi pada yang nak berikan undi.

p.s: Harapnya lepas ada logo, maka mutu bolasepak dapat dipertingkatkan … mungkin boleh di masa akan datang buat undian terbuka untuk pilih siapa yang terbaik menerajui FAM ke .. huhuhu…. buat macam sekarang ni .. undi secara online. 🙂

9 Tips Kekal Sihat Musim Panas

Tips Kekal Sihat Musim Panas. Panas. Cuaca memang panas di utara Semenangjung Malaysia. Ada sesetengah tempat, suhu persekitaran mencecah sehingga 38 darjah celcius. Duduk saja-saja di luar rumah pun boleh berpeluh. Saya yang menyidai kain pun menitik peluh di dahi. Apatah lagi yang memang bekerja di luar, contohnya buruh binaan, kontraktor, petani dan nelayan. Awas! Cuaca yang terlampau panas boleh memudaratkan, jadi kena amalkan tips sihat yang telah diberikan oleh KKM sebagai panduan.

Semasa cuaca panas ni, kebanyakan suri rumah termasuklah house husband seperti saya lebih suka mengenakan pakaian nipis dari kapas. Bukan nak tampil seksi, tetapi bagi memastikan badan tidak terkena strok haba. Jadi, bukan kepelikan andai ada anak dara mahupun mak orang yang hanya nampak seperti berkemban bila berada di dalam rumah. Saya sendiri pun tak berasa selesa berbaju di dalam rumah, malah semua anak-anak saya tak pakai baju ketika cuaca panas panahan El Nino sekarang ni.

Tips Kekal Sihat Musim Panas

Itu adalah salah satu tips untuk kekal sihat semasa musim cuaca panas sekarang. Anda perlu memakai pakaian yang nipis dan ringan diperbuat daripada material yang membolehkan udara mengalir. Jika tidak, haba yang terperangkap boleh menyebabkan badan menerima implikasi yang tidak baik untuk kesihatan.

9 Tips Kekal Sihat Musim Panas

Bila keadaan panas, aktiviti pun jadi terhad; terutama sekali aktiviti luar. Badan akan mudah terhidrat atau kekurangan air. Buat mereka yang memang dah ada masalah kesihatan, lagilah perlu lebih berhati-hati. Kena pastikan badan menerima air secukupnya.

Apabila badan berada di dalam keadaan kepanasan, memang tak selesa dibuatnya. Apatah lagi kalau rumah tidak ada penyaman udara. Kipas yang dipasang berkelajuan maksima pun tak boleh nak hindar bahang kepanasan yang ada. Jika sidai kain di jemuran, dalam masa sejam sahaja … kain dah kering. Kalau hari biasa, kena biarkan paling tidak 3 jam untuk kering sepenuhnya.

[Baca Ini Juga] Bisnes Aiskrim Income Sampingan Lumayan Ketika Musim Panas

Saya kongsikan infografik ini untuk panduan serta tips kekal sihat di musim panas.

Tips Kekal Sihat Musim Panas

Antara tips yang diberikan oleh pihak KKM ialah:

  1. Minum banyak air kosong, dan kurangkan meminum minuman berkafein dan banyak gula. Contohnya kopi, teh tarik dan juga teh. Tapi kalau nak kurangkan sejuk badan, boleh amalkan minum teh hijau yang menyegarkan.
  2. Gunakan kipas atau pendingin hawa. Jika risau gunakan pendingin hawa akan naikkan bil elektrik, cuba baca tips yang telah saya kongsikan di sini – 5 Tips Untuk Jimatkan Elektrik Apabila Guna Aircond
  3. Kurangkan melakukan atau terlibat dengan aktiviti-aktiviti luar, terutama sekali aktiviti berat dan yang dibuat di kawasan terdedah secara terus kepada pancaran sinar matahari. Kalau nak buat aktiviti luar .. saya syorkan buat aktiviti ni – Berendam dan Mandi Manda di Jeram Ulu Kenas
  4. Pakai losyen pelindung matahari.
  5. Memakai pakaian yang ringan, nipis dan longgar. Jangan memakai pakaian berwarna gelap, kerana ia mudah menyerap haba.
  6. Elakkan berada di dalam kenderaan yang tertutup tanpa pendingin hawa.
  7. Minum air isotonik untuk gantikan garam yang hilang kerana peluh.
  8. Pakailah topi atau payung untuk melindungi diri daripada pancaran matahari.

Semoga perkongsian ini dapat dimanfaatkan ramai, terutama mereka yang tinggal di bahagian utara Semenanjung Malaysia yang alami cuaca dan suhu panas yang tinggi. Biasanya suhu persekitaran adalah antara 28-30 darjah celsius, jadi kalau dah nak sampai 40 darjah celsius tu .. memang badan akan terkejut dan beri kesan negatif terhadap kesihatan.

Maka, sangat dinasihatkan untuk amal 9 tips kekal sihat musim panas yang telah dikeluarkan oleh KKM.

5 Tips Jimat Bil Elektrik Apabila Guna Penghawa Dingin

Tips Jimat Bil Elektrik Apabila Guna Penghawa Dingin. Dalam cuaca panas sekarang, penghawa dingin merupakan antara kelengkapan rumah yang dioptimasi penggunaannya. Saya sendiri mempunyai sebuah penghawa dingin atau penyaman udara (aircond) jenama Acson yang diletakkan di bilik utama. Saya beli aircond ni secara online …. siap dapat hadiah percuma yang memang best dari Acson. Boleh baca kisah tu di sini –Pengalaman Pertama Beli Penyaman Udara Acson Secara Online

Sejak dari dulu, ramai yang anggap rumah yang ada penghawa dingin adalah rumah orang kaya. Yelah, bukan mudah nak maintain bil elektrik kalau ada penghawa dingin ni. Saya sendiri anggap memiliki sebuah penghawa dingin merupakan satu keperluan mewah. Agak berkira-kira juga masa nak beli … tapi alhamdulillah, dengan beberapa tips jimat cara guna penghawa dingin, bil elektrik boleh dikawal supaya tidak terlalu tinggi.

Secara amnya, sebuah rumah yang ada set penyaman udara atau pendingin udara ini akan mempunyai bil elektrik yang berjumlah dua kali ganda (jika satu), dan bertambah tiga kali ganda (jika lebih) berbanding purata bil tanpa menggunakan peralatan ini. Contohnya, jika tanpa penghawa dingin digunakan, bil semasa adalah RM80 sebulan, maka apabila ada set penghawa dingin ni di dalam rumah, bil elekterik boleh melonjak menjadi RM140-RM160 sebulan.

5 Tips Jimat Bil Elektrik Apabila Menggunakan Penghawa Dingin

Jadi, saya pasti ramai orang termasuklah diri saya sendiri mahu pastikan bahawa kos bil elektrik tidak terlalu membebankan, tanpa membuang keselesaan dan kenyamaan yang dapat andai menggunakan penghawa dingin. Mungkin dengan sedikit perubahan tentang cara mengaplikasikan kemudahan ini akan memberikan impak positif terhadap bil elektrik bulanan.

Saya nak kongsikan beberapa tips, teknik dan kaedah mudah yang dapat meningkatkan efisiensi penghawa dingin – yang mana bukan sahaja memberikan penjimatan penggunaan elektrik tetapi juga mengurangkan penggunaan tenaga yang sebenarnya boleh menjejaskan alam sekitar. Andai kita hormat alam sekitar, maka alam sekitar akan ‘hormat’ kepada kita sebagai penghuni bersama.

Pilih Kuasa (Horsepower) Yang Betul

Sebagai permulaan, adalah sangat penting untuk anda memikirkan mengenai kuasa yang diperlukan untuk menyamankan sebuah bilik. Jadi, keluasan bilik adalah aspek utama untuk pemilihan ini. Jika anda menggunakan kuasa penghawa dingin yang rendah (1.0H.P), ia mungkin tidak cukup berkemampuan untuk menyamankan sebuah bilik, bermakna ia akan beroperasi dengan lebih lama dan lebih menggunakan tenaga. Secara langsung, ia akan menyebabkan bil elektrik anda meningkat.

Walaubagaimanapun, jika menggunakan kuasa penghawa dingin yang terlalu besar (3.0HP), ia mungkin akan menyamankan bilik lebih pantas tetapi pada masa sama akan menyebabkan ruang menjadi lembab; iaitu sebaik sahaja penghawa dingin tertutup secara automatik. Keadaan ini menyebabkan anda tidak berasa selesa kerana kelembapan bilik tidak disekatakan dengan baik.

Secara amnya, kebanyakan bilik buat rumah di Malaysia memadai menggunakan penghawa dingin dengan kuasa 1.0HP – 2.0HP. Selain dari saiz bilik, ketinggian siling, sumber cahaya semulajadi dan jumlah penghuni menjadi aspek sampingan menentukan kuasa (horsepower) penghawa dingin.

Mengekalkan Suhu Yang Betul

Ketahuilah bahawa menetapkan suhu penghawa dingin yang betul dan membiarkan ia beroperasi ketika anda keluar rumah sebenarnya satu langkah yang baik untuk penjimatan tenaga. Sebelum ini, kita didogmakan bahawa membiarkan penyaman udara terpasang akan menyebabkan peningkatan penggunaan tenaga. Segalanya telah dibuktikan menerusi kajian, bahawasanya tenaga dapat dijimatkan lebih baik kerana kompressor tidak perlu on off semata untuk menyejukan bilik. Untuk itu, suhu ideal untuk penetapan penghawa dingin ialah antara 22 – 26 darjah celsius – suhu bilik yang ideal. Ini akan membolehkan kompressor berada di dalam keadaan bersedia dan bukannya terpaksa bekerja keras untuk menyejukkan bilik.

Penapis Perlu Dibersihkan Sentiasa

Kena pastikan aliran udara lancar pada penghawa dingin, maka sangat penting untuk memastikan bahawa penapis udara sentiasa bersih daripada kekotoran bagi mengelakkan sebarang halangan. Jika penapis udara kotor, maka lebih tenaga diperlukan untuk memaksa aliran udara menerusi unit penghawa dingin. Juga penting ialah memastikan tiada sebarang serpihan batu, sampah yang berada berdekatan koil dan unit luar. Sebagai tambahan, anda boleh lakukan servis kepada unit luar setahun sekali untuk memeriksa samada tiada kebocoran pada saluran penghubung dan juga koil.

Memilih Model Inverter

Memilih model terbaik dalam kelas penghawa dingin adalah sangat penting untuk langkah penjimatan bil elektrik. Teknologi inverter memang digunakan secara meluas dalam peralatan elektrik yang melibatkan penyejukan. Ia terbukti memaksima keupayaan tanpa melibatkan penggunaan tenaga secara berlebihan. Menurut kajian, teknologi ini membolehkan penjimatan elektrik sehingga 20%-40%.

Gunakan Alternatif

Penggunaan kipas dapat membantu dalam pengaliran udara yang baik, memastikan bahawa udara yang nyaman dapat dioptimasi secara seimbang. Kipas gunakan jumlah tenaga yang kecil dan membolehkan sesebuah ruang tidak terasa sesak, dan suhu adalah sekata. Penggunaan bersama penghawa dingin bersama kipas membolehkan fungsi termostat dioptimumkan, dan mengelakkan berlakunya penggunaan tenaga yang besar semata untuk pelarasan suhu.

Elakkan pembaziran tenaga, dan pada masa sama menjimatkan kos dan bil elektrik anda.

Sumber: Acson Air Conditioning

Terbongkar – Terpedaya Daftar Course Shopievo 3 Lelaki Kacak

Jangan salahkan saya. Memang ramai yang telah mendaftar dengan course Shopievo sejak seminggu yang lalu. Mana taknya, hampir kesemua internet marketer Malaysia memperkatakannya. Bukan nama-nama kecil pulak tu. Semua mereka ada pengaruh besar, dan masing-masing telah memberikan pendapat tentang course Shopievo ini. Memeranjatkan ramai yang telah terpedaya kerana mendaftar course Shopievo ini yang dihasilkan oleh 3 lelaki kacak.

Sebelum ini, saya dah ceritakan serba sedikit apa yang saya tahu mengenai Shopievo di post Kehebatan 3 Jejaka Buat Duit Dropship USD94K Dalam Masa 2 Bulan. Malangnya ada yang tidak berapa nak faham .. walhal dalam surat jualan Shopievo sudah diterangkan dengan agak jelas, cuma mungkin ada beberapa perkara yang sengaja tidak diberitahu agar usahawan dropship Malaysia tidak takut untuk dapatkan lebih ilmu.

Terpedaya Daftar Course Shopievo oleh 3 Lelaki Kacak

Terpedaya Daftar Course Shopievo oleh 3 Lelaki Kacak

Shopievo adalah satu kursus online tentang cara untuk pasarkan produk ke pasaran antarabangsa menggunakan platform Shopify. Dan apabila bercakap tentang pasaran antarabangsa, ia memberikan peluang untuk anda jual produk dengan matawang USD. Makanya, dari menjual produk berharga RM30, dan dapat untung RM15; lebih baik jual USD30 dan dapat untung USD15 iaitu bersamaan RM60!

Di sebalik kelebihan menjual produk ke pasaran yang lebih luas dan menguntungkan, terdapat juga beberapa persoalan tentang kursus online ini yang membuatkan usahawan dropship tempatan merasa ragu-ragu. Dan alhamdulillah, sebahagiannya telah dijawab dengan baik oleh 3 lelaki kacak yang menawarkan course Shopievo ini.

Persoalan Mengenai Kursus Shopievo – Dropship USD

Antara persoalan itu adalah:

Soalan – Kenapa harga course Shopievo mahal berbanding produk IM yang lain yang sebelum ni?

Harga yang kami tawarkan ni jauh lebih murah berbanding seminar atau coaching yang ada diluar sana. Dan ilmu yang kami kongsikan ini adalah hasil dari pengalaman kami sendiri buat bisnes dropship e-commerce antarabangsa dengan menghabiskan beribu-ribu ringgit semata-mata hanya untuk “mencari jawapan”, cara apakah yang boleh dapat bantu kami buat jualan sehingga 6 angka dalam masa 2 bulan sahaja. Jadi, apa lah sangat dengan harga course 3 angka ini :).

Soalan – Saya newbie, bolehkah saya ikut course Shopievo ini?

Kami cuba sebaik mungkin untuk sediakan kepada anda suatu course yang mesra newbie dan juga advance. Dalam video tutorial kami, kami akan terangkan secara detail apa yang perlu anda lakukan, dan apa yang anda tak perlu lakukan. Kalau anda boleh jawab soalan PMR, maknanya anda bukan newbie.. kami juga sediakan group Support untuk pelanggan kami.

Soalan – Kenapa perlu buat dropship ke pasaran luar negara? Market Malaysia kan ada…

Disebabkan ekonomi kita semakin tidak stabil sekarang ni dan nilai matawang ringgit Malaysia jatuh mendadak, kami cuba cari jalan untuk atasi masalah ini dengan gandakan keuntungan kami sehingga 4.2 mengikut kadar nilai matawang USD semasa. Jadi, ini adalah peluang untuk anda juga buat income dalam bentuk USD dan jadi pedagang antarabangsa.

Soalan – Okay, saya rasa macam nak dapatkan course Shopievo. Berapakah modal lain yang perlu saya ada lepas dapatkan course ini?

Soalan ini sangat subjektif. Sebenarnya ia terpulang kepada anda. Berapa modal yang anda mahu sediakan untuk masuk ke kancah dropship e-commerce pasaran antarabangsa. Jika anda rasa dengan modal RM100 dah boleh buat keuntungan 5 angka sebulan dengan bisnes ini, kami rasa anda patut lupakan sahaja hasrat anda. Kami cakap benda yang betul, modal yang anda perlu ada sebenarnya kebanyakkan di bahagian pemasaran iaitu Facebook Ads. Ini adalah real business. Berapa yang kita laburkan di bahagian pemasaran, dan berapa yang masuk ke dalam akaun bank kita.

Tapi modal lain yang perlu anda tahu adalah bayar 29usd secara bulanan untuk platform Shopify, 13usd setiap tahun untuk domain dan hosting Shopify, dan ada beberapa lagi yang perlu tapi tidak lah mencecah sehingga 100 usd sebulan. Yang lainnya adalah modal pemasaran. Tanpa pemasaran, baik jangan buat bisnes.

Soalan – Saya duk di Malaysia, macam mana dengan supplier, dan alamat bisnes saya? Bagaimana cara saya nak berkomunikasi dengan pelanggan?

Anda buat bisnes dropship e-commerce hanyalah dari rumah anda sahaja. Anda pakai kain pelikat, anda pakai boxer atau anda pakai towel sahaja pun pelanggan anda tak tau sebab cara komunikasinya adalah dengan menggunakan emel support.

Ok, harga untuk akses kursus atau course Shopievo ini adalah RM397.00; anda akan terima satu DVD mengenai cara nak setup akaun Shopify dan juga akses eksklusif membership Shopievo untuk membolehkan anda berjaya buat duit USD menerusi produk dropship anda. Belajar terus dan dapatkan sokongan dari 3 lelaki kacak ini.

Tak mahu? Tak sudi? Tak mengapa .. baca lagi apa yang ingin saya kongsikan di bawah ini ….

Terpedaya dan Berjaya Untung USD Menerusi Dropship

Ramai yang sudah ‘terpedaya’ dengan mendaftar course Shopievo ini. Kebanyakkanya telah mendapat akses sejak ia diperkenalkan awal bulan Mac 2016 semasa course ini menawarkan harga diskaun. Dan semakin hari, semakin ramai usahawan yang telah mendapatkannya, terutama mereka yang nampak peluang sangat jelas untuk buat duit dalam USD. Lihat jualan course ini yang mencecah RM10,000 seminggu!

Terpedaya Daftar Course Shopievo oleh 3 Lelaki Kacak

Harga akses kursus online ini dijangka akan dinaikkan, dan terhad sehingga 7 April 2016. Selepas tarikh ini, akses akan ditutup, dan anda tidak akan dapat lagi peluang mendapatkannya. Ketika itu, anda akan gigit jari melihat rakan usahawan dropship lain buat untung berpuluh dan beratus ringgit menerusi platform Shopify.

Jejaka Kacak Bantu Untuk Anda Berjaya

Anda tidak perlu risau tentang teknik promosi, kaedah menjual, kos penghantaran dan semuanya kerana ia diterangkan dengan baik di dalam kursus ini. Dan secara jujurnya, jika anda tidak ada pengetahuan asas tentang email marketing, FB Ads dan beberapa teknik pemasaran lain, ia mungkin akan berat … tetapi in Sha Allah … anda akan dapat support yang diperlukan diberikan oleh 3 lelaki kacak yang saya maksudkan.

[Akses Esklusif] Klik Untuk Dapatkan Akses ke Online Course Shopievo

Akses sekarang sebelum ketinggalan. Klik pautan di atas ini dan dapatkan kursus Shopievo ini sebelum ditutup pada 7 April 2016.

Bukti Kejayaan Mereka Yang Telah Terpedaya

Dan bagi membantu anda membuat keputusan, lihat apa yang telah dikongsikan oleh usahawan dropship lain yang telah berjaya membuat untung dalam USD menerusi platform Shopify ini, dan mereka ini baru sahaja daftar kursus ini awal bulan Mac 2016 … anda bila lagi? Mereka terpedaya dan telah daftar course Shopievo yang dibuat oleh 3 lelaki kacak … hasilnya …..

Terpedaya Daftar Course Shopievo oleh 3 Lelaki Kacak

Usahawan dropship lain dah bergerak beberapa langkah maju ke hadapan, dan anda masih lagi membaca post ini dan masih memikirkan untuk keluarkan modal yang sebenarnya tidak terbanding dengan ilmu yang bakal anda dapat. Mengapa mereka lain berani dan anda tidak? Hanya takut dengan nilai RM397.00 untuk akses course ini?

[Akses Esklusif] Klik Untuk Dapatkan Akses ke Online Course Shopievo

Akses hanya dibuka sehingga 7 April 2016. Ingat tu!

Bagaimana Saya Bantu Usahawan Online Malaysia?

Ramai usahawan yang menderita dan sakit untuk mendapatkan pelanggan. Ada yang buat laman web, bina blog sendiri, buat fanpage, wujudkan Google Profile dan bermacam-macam lagi. Namun, semua itu tak bermakna kalau tak ada trafik. Jadi, bagaimana nak dapat trafik ini? Bagaimana nak dapatkan pengunjung yang akhirnya menjadi pelanggan? Di sini letaknya kemahiran saya untuk bantu usahawan online Malaysia.

Apa yang saya buat untuk bantu usahawan online di Malaysia? Bagaimana saya bantu usahawan online di Malaysia menerusi blog? Ok. Pertama sekali biar saya beritahu siapa saya …

Bagaimana Saya Bantu Usahawan Online Malaysia?

Bagaimana Saya Bantu Usahawan Online Malaysia?

Saya ialah seorang house husband, bekerja dari rumah menerusi penulisan di blog. Saya ada beberapa blog, tetapi blog utama saya ialah hasrulhassan.com dan juga ikerjayagraduan.com. Blog lain tu … buat masa ini biarlah rahsia. Cukuplah anda kenali saya menerusi blog ini yang telah lama bertapak di dunia online, iaitu sejak 2010 (dijenamakan semula). Menulis entri di blog adalah kepakaran saya. Menulis entri menggunakan teknik SEO (Search Engine Optimization) adalah keunikan saya. Ada yang gelarkan saya sebagai Pakar SEO Malaysia kerana banyaknya entri dari blog ini yang berada di carian utama Google dan juga Bing.

Dan kerana kelebihan ilmu yang ada ini, saya membantu usahawan online Malaysia untuk mendapatkan trafik ke sumber yang mereka mahukan. Walaupun saya tidak menjanjikan jumlah trafik yang tinggi, tetapi saya yakin bahawa trafik yang datang adalah merupakan trafik berkualiti – bermaksud hanya mereka yang mahu tahu mengenai bisnes, produk, servis, dan perkhidmatan yang disediakan oleh usahawan itu sahaja yang akan masuk atau baca.

Bantu Menerusi SEO – Maksud Mudahnya Ialah …

Ok. Apa yang dimaksudkan dengan SEO? Saya tak mahu bercerita secara teknikal, sebab ia akan buat anda pening kepala … biarlah saya seorang sahaja yang pening bab SEO ini. Tetapi secara mudahnya ialah … penulisan yang menuruti tatacara yang betul agar diperlihatkan menerusi enjin carian seperti Google dan Bing. Entri sebuah blog yang memenuhi tatacara, kaedah dan teknik SEO akan mudah berada di tempat pertama, kedua, ketiga dan halaman pertama enjin carian; bersandarkan kepada kata carian (keyword) yang dicari oleh pencari maklumat.

Contoh Penulisan Menggunakan Teknik SEO Berkesan

Katakan A, seorang lelaki yang mempunyai saiz badan yang besar, katakan XXL dan mahu kuruskan badan sebelum majlis persandingannya. Maka, dia memerlukan cara untuk mendapatkan apa yang dihajatinya itu. Dia segan nak pergi ke kedai dan bertanyakan tentang masalah ini, maka dia akan gunakan enjin carian khususnya Google untuk mendapatkan maklumat …

Maka … A pun bukan Google.com.my dan letakkan kata kunci carian yang dia mahukan .. contohnya:

Bagaimana Saya Bantu Usahawan Online Malaysia?

Nah .. dia dapat info bahawa ada cara yang bagus untuk kuruskan badan untuk lelaki saiz XXL seperti dirinya, lalu dia klik pada pautan yang keluar itu …  dan dia baca …. ok .. jadi, dia dah ada pengetahuan dan maklumat untuk kuruskan badan ke saiz yang dimahukan.

Itu kisah lelaki A. Bagaimana pula dengan seorang wanita yang kini sedang mencari peluang untuk buat bisnes. Dia dah ada idea untuk berbisnes, dan dia bercadang nak mulakan bisnes sendiri dengan melakukan dropship. Jadi, masalahnya ialah, sebagai newbie atau orang baru .. dia tak tahu cara nak cari pembekal .. maka apa yang dia buat ialah … dia cari info berkaitan pembekal menerusi carian Google … lihat apa yang dia cari seperti contoh di bawah ini:

Bagaimana Saya Bantu Usahawan Online Malaysia?

Apa yang saya tunjukkan ialah bagaimana informasi itu penting disalurkan kepada mereka yang betul-betul mahukan. Dan saya mempunyai kepakaran untuk menulis artikel atau entri seperti ini, yang membolehkan usahawan online mendapat perhatian daripada golongan sasaran yang ada kaitan dengan produk serta servis yang ditawarkan.

Cuba lihat apa yang saya lakukan untuk seorang usahawan pelancongan bernama Izzat yang mengusahakan pakej percutian bajet ke Krabi. Beliau telah mendapatkan khidmat saya untuk menulis mengenai promosi yang sedang dijalankan untuk tahun 2016.

Bagaimana Saya Bantu Usahawan Online Malaysia?
Bagaimana Saya Bantu Usahawan Online Malaysia?

Lihat pula kesan penulisan saya yang menggunakan teknik SEO untuk Tuan Ibrahim Rasol yang membuka agensi Perunding Kewangan – dalam bertujuan untuk membantu dan merekrut ramai lepasan SPM, serta graduan membina kerjaya di dalam bidang ini. Informasi disalurkan untuk mereka yang mencari maklumat untuk menjadi seorang perunding kewangan menerusi enjin carian Google.

Bagaimana Blogger Bantu Usahawan Online Malaysia?

Servis Sewa Tapak Iklan Dalam Blog

Cara kedua saya membantu usahawan online Malaysia ialah dengan menyediakan tapak untuk mempromosikan produk, servis dan bisnes menerusi slot banner pengiklanan. Banner pengiklanan ini bagus untuk memberitahu berkaitan promosi, selain memberikan kesedaran berkaitan kewujudan bisnes dan produk usahawan Malaysia. Untuk membolehkan banner pengiklanan ini berjaya, usahawan Malaysia perlu mencari blog yang mempunyai kadar hits atau trafik yang agak baik, dan tinggi supaya lebih ramai nampak banner ini secara online.

[Baca] Tips Memilih Blog Untuk Letakkan Banner Iklan

Ia ibarat papan tanda iklan di jalanraya. Andai setiap hari melalui jalan yang sama, dan nampak iklan yang sama .. lambat laun, ia akan melekat di dalam ingatan. Semakin ramai yang lalu jalan tersebut, maka semakin banyaklah orang yang akan ingat. Begitulah konsepnya iklan banner di blog.

Anda nak lihat kedudukan blog ini dalam carta trafik laman web dan blog di Malaysia? Boleh rujuk di sini – Peluang Pengiklanan

Maka, andaikata anda seorang usahawan online Malaysia yang mahu expose berkaitan bisnes dan produk milik anda, boleh dapatkan bantuan saya untuk menulis mengenainya di blog ini. In Sha Allah, artikel akan kekal lama di dalam enjin carian, dan membolehkan anda mendapat promosi secara berterusan dengan hanya sekali bayaran.

Berminat nak dapatkan servis saya? Boleh terus email ke [email protected] untuk mendapatkan rate card pengiklanan. Boleh juga hubungi saya menerusi pautan ini – Hubungi.

Peluang Masuk Kontrak Tender Kerajaan

Peluang Masuk Tender dan Kontrak Kerajaan – Ramai usahawan Malaysia yang sebenarnya tidak yakin dengan keupayaan diri, lalu tidak berani untuk masuk tender dan kontrak kerajaan. Tender kerajaan adalah merupakan satu jalan untuk kembangkan bisnes selain memperoleh peluang yang lebih besar untuk perniagaan. Antara sebab kenapa usahawan Malaysia tidak berani dan kurang yakin ialah kerana mereka sendiri tidak ada ilmu berkaitan tender atau perolehan kerajaan ini.

Saya banyak mendengar kisah kejayaan usahawan-usahawan yang berjaya masuk dan menang tender kerajaan ini. Salah seorang dari pencerita kisah ini adalah bapa saudara kepada isteri saya. Dari seorang peniaga jual barangan terpakai, akhirnya dapat tender kerajaan yang menguntungkan iaitu membekalkan _____ kepada sebuah agensi kerajaan.

Peluang Masuk Kontrak Tender Kerajaan

Peluang Masuk Kontrak Tender Kerajaan

Negara membangun dan sedang menuju ke arah negara maju seperti Malaysia memang banyak peluang untuk masuk tender, perolehan dan kontrak kerajaan. Ada banyak projek, dari berskala kecil, sederhana sehinggalah ke bertaraf mega yang memerlukan khidmat dari usahawan, kontraktor, serta syarikat. Ia meliputi segala macam sektor dari servis, perkhidmatan, pembekal bahan mentah, penyediaan makanan, pembinaan, dan macam-macam lagi.

Seperti di awal saya beritahu, antara sebab ramai usahawan Malaysia tidak berani bersaing mendapatkan tender ialah kerana mereka kekurangan ilmu mengenainya. Paling teruk ialah ada yang anggap bahawa untuk masuk tender kerajaan memerlukan orang dalam dan berpengaruh agar tender dapat diluluskan. Itu semua cerita lama … jangan sesekali membudayakan korupsi ini; apatah lagi menjadi penghalang untuk lebih berjaya di dalam bisnes dan perniagaan.

Cara Betul Untuk Dapatkan Kontrak Kerajaan (klik) – Panduan Perolehan Kerajaan 2016

Amalkan cara dan kaedah yang betul, sihat dan paling penting .. tidak menyalahi undang-undang. Apa yang diperlukan ialah panduan, cara dan langkah yang sebenar untuk masuk bersaing dalam mendapatkan kontrak-kontrak kerajaan ini. Ada bajet sebanyak RM267.2 billion (2016) dalam pelbagai projek, kontrak, perolehan, dan tender yang perlu direbut.

Contoh Senarai Tender, Kontrak, Perolehan dari Agensi Kerajaan

Lihat sahaja peluang-peluang dalam tender dan perolehan kerajaan ini dari pelbagai agensi dan kementerian dalam kerajaan ini:

Peluang Masuk Kontrak Tender Kerajaan
Peluang Masuk Kontrak Tender Kerajaan
Senarai Tender Kerajaan Malaysia 2016
Senarai Tender Terbuka Kerajaan Malaysia 2016
Tender MOSTI

Itu baru sedikit. Ada banyak lagi kementerian, termasuk agensi di bawah kerajaan negeri yang menawarkan peluang untuk usahawan, kontraktor dan syarikat yang berdaya saing memasuki tender atau perolehan. Dan paling menariknya ialah peluang ini sangat terbuka luas untuk Bumiputera.

[Baca] Rujukan serta Tips Untuk Mendapatkan Tender

Senarai Peluang Memasuki Tender dan Kontrak Kerajaan

Anda boleh rujuk di laman web kementerian-kementerian, dan agensi kerajaan untuk peluang masuk tender ini. Antaranya:

Mungkin ada usahawan yang tidak tahu … bahawa pinjaman juga boleh senang lulus andai dapat banyak tender kerajaan dan berjaya dilaksanakan dengan baik. Malah, dengan adanya kredit tertentu dari pemberi tender, tidak mustahil lebih banyak tender lain yang akan menyusul. Dan seperti saya katakan di awal post ini … usahawan mesti ada ilmu, dan belajar cara yang betul untuk dapatkan tender dan menang tender.

Panduan Untuk Masuk, Seterusnya Menang Tender dan Kontrak Kerajaan

Rebut peluang untuk memasuki tender serta e-perolehan kerajaan. Mahu belajar dan mahu ilmu ini, maka saya syorkan anda untuk muat turun panduan berikut dalam bentuk ebook (pdf).

Panduan untuk masuk dan menang tender kontrak kerajaan

Panduan ini akan menerangkan dari A hingga Z++ tentang cara bagaimana untuk memasuki tender kerajaan, dan seterusnya menang tender yang ditawarkan. Ia ditulis oleh Khairul Nizam Bakar yang mempunyai pengalaman dan latar belakang yang sangat baik dalam perolehan kerajaan. Ia sesuatu yang harus dimiliki oleh mereka yang tidak mahu lepaskan peluang sepertimana yang telah diumumkan dalam Bajet Kerajaan.

Dapatkan panduan tersebut menerusi pautan berikut (klik) –Panduan Perolehan Kerajaan 2016

Panduan ini terbahagi kepada 7 bahagian, dengan 22 bab; sebanyak 230 muka surat. Ia dijual dengan harga mampu milik – RM100 satu set lengkap dari memulakan bisnes, cara daftar e-perolehan, bagaimana nak dapatkan tender, mencari peluang tender dan seterusnya teknik untuk berjaya dalam penawaran tender kerajaan.

Ilmu ini penting. Tanpa ilmu, kemungkinan korupsi akan menjadi nadi pembangunan negara. Maka, bertanggungjawablah .. dan amalkan cara yang betul dan sah.

Kongsikan kepada yang lain.

Senarai 142 Jenis Produk Dikesan Mengandungi Racun atau Bahan Terlarang

Tahukah anda, setakat Disember 2015, terdapat 142 produk daripada pelbagai syarikat dan jenama dikesan mengandungi bahan terlarang di Malaysia? Kebanyakkan produk yang mengandungi bahan terlarang atau racun ini adalah produk kecantikan dan kesihatan; dalam bentuk makanan, minuman serta kosmetik. Mungkin ada di antara anda, yang merupakan pengguna produk-produk ini yang masih lagi tidak tahu bahawa terdapat bahan beracun di dalam kandungan produk tersebut.

Untuk itu, saya senaraikan 142 produk beserta jenama, jenis dan racun yang telah dikesan. Senarai ini adalah sah sehingga Disember 2015, dan dikeluarkan oleh pihak Bahagian Perkhidmatan Farmasi, Kementerian Kesihatan Malaysia.

Senarai 142 Produk Dikesan Mengandungi Racun atau Bahan Terlarang

Senarai 142 Produk Kesihatan, Kecantikan dan Makanan Dikesan Bahan Terlarang

Nama Produk Jenis Jenis Racun
357 NASAL SPRAY TRADISIONAL DEXAMETHASONE
ACAI BERRY ABC TRADISIONAL SIBUTRAMINE
ADEQUINN NUTRICOCO – NATURAL SLIMMING SUPPLEMENT MAKANAN/MINUMAN SIBUTRAMINE
AIR IKAN HARUAN MAKANAN/MINUMAN DEXAMETHASONE
AMBERINE TRADISIONAL SIBUTRAMINE
ATIKA BEAUTY RENEWAL CREAM KOSMETIK HYDROQUINONE DAN TRETINOIN
BEAUTE FIT BODY CONTOUR MAKANAN/MINUMAN SIBUTRAMINE
BEAUTIFUL SLIM BODY TRADISIONAL SIBUTRAMINE
BEAUTY LINE BEAUTITUDE MULTIPURPOSE CREAM KOSMETIK TRETINOIN
BIO DREAM GOLD MAKANAN/MINUMAN TADALAFIL
BIO MACA PLUS TRADISIONAL SILDENAFIL
BMI-9 XYLIMMING CAPSULE TRADISIONAL SIBUTRAMINE
BODY BEAUS TRADISIONAL SIBUTRAMINE
BODY BEAUTY SLIMMING COFFEE MAKANAN/MINUMAN SIBUTRAMINE
BODY LIFT BIODEX MAKANAN/MINUMAN SIBUTRAMINE
BODY TRIMZ MAKANAN/MINUMAN SIBUTRAMINE
BRAZILIAN CATUABA MAKANAN/MINUMAN TADALAFIL
BRAZILIAN PROMAN-CATUABA COFFEE BLEND MAKANAN/MINUMAN TADALAFIL
BRO ALI COFFEE MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
CAFÉ ABANG YES MAKANAN/MINUMAN TADALAFIL
CANDIGOLD MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
CANDY 193 MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
CATUABA MAKANAN/MINUMAN TADALAFIL
CHANTIQUE WHITENING NIGHT CREAM KOSMETIK TRETINOIN
COLLAGEN SLIM TRADISIONAL SIBUTRAMINE
CORAL PLUS UA 350MG TRADISIONAL CHLORPHENIRAMINE
COSA GRANDE PLATINUM TRADISIONAL TADALAFIL DAN AVANAFIL
DE PUTIH NIGHT CREAM KOSMETIK TRETINOIN
DELIMA RAJA URAT TRADISIONAL DEXAMETHASONE
DERMACEUTIC SPOT CREAM KOSMETIK HYDROQUINONE DAN TRETINOIN
DERMACEUTIC SPOT PEEL CREAM KOSMETIK HYDROQUINONE DAN TRETINOIN
DIEM CAPSULE TRADISIONAL TADALAFIL
DNARS MAGIC GOLD FOUNDATION KOSMETIK HYDROQUINONE
ELITE RIAS ER CREAM KOSMETIK HYDROQUINONE DAN TRETINOIN
ENG LEONG CORDYCEPS CHUANBEI PLUS COUGH PILL TRADISIONAL DIPHENHYDRAMINE
ERIESYA SPA BEAUTY CREAM KOSMETIK HYDROQUINONE
EXTEND UP ENERGY DRINK MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
EXTREME – ENERGY COFFE MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
EXTREMEN MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
EXTREWOMEN MAKANAN/MINUMAN TADALAFIL
F250- HEALTH SLIM FITNESS MAKANAN/MINUMAN SIBUTRAMINE
FIGURE UP TRADISIONAL SIBUTRAMINE
GINSENG JIN FUI WAN TRADISIONAL DEXAMETHASONE
GOJI GUARANA EXTRA MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
GOJI GUARANA MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
GOJI MORE MAKANAN/MINUMAN ANALOG TADALAFIL
GOJI PLUS CAPSULE TRADISIONAL ANALOG SILDENAFIL
GOJI YUMBERRY MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
GUARACAFE MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
HANS BEAUTY TREATMENT TONER KOSMETIK HYDROQUINONE
HBW ICE LEMON TEA MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
HOTTON VITALITY CANDY MAKANAN/MINUMAN ANALOG TADALAFIL
IE2 O MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
JAMU TRADISIONAL JAYA ASLI (ANTI ASAM URAT) TRADISIONAL DEXAMETHASONE
JINGLIDA TRADISIONAL ANALOG TADALAFIL
KAPSUL LELAKI KUAT TRADISIONAL SILDENAFIL
KING CAPPUCINO MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
KINTOP TRADISIONAL SIBUTRAMINE
KNIGHT COFFEE MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
KOLEKCAFE POWER PLUS MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
KOPI ANGGOK MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
KOPI ASMARA MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
KOPI BAGUS AAA MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
KOPI CAMPURAN KEDAI KOPI ALI BAGUS MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
KOPI HARI-HARI MAU MAKANAN/MINUMAN TADALAFIL
KOPI JANTAN TRADISIONAL MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
KOPI PAHLAWAN MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
KOPI PAK GURU MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
KOPI PAK SHEIKH MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
KOPI PANGGUNG AL-AMBIAK MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
KOPI SUPER ANGGOK MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
KOPI TENAGA TOK LEBAI PLUS MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
KRIM MALAM MISHA KOSMETIK HYDROQUINONE DAN TRETINOIN
LAMI TRADISIONAL SIBUTRAMINE
MA’JUN BURUNG UNTA TRADISIONAL DEXAMETHASONE
MAAJUN TENAGA HERBA-UBI JAGA TRADISIONAL DEXAMETHASONE
MAAJUN TOLAK ANGIN TRADISIONAL DEXAMETHASONE
MACA MAX MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
MACAGIN GINSENG CANDY MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
MADU ADUNAN HERBA TRADISIONAL DEXAMETHASONE
MAJUN DUA ISTIMEWA TRADISIONAL DEXAMETHASONE
MAKJUN SYAFIQ 3 ISTIMEWA TRADISIONAL DEXAMETHASONE
MAKJUN TAUFIQ DUA ISTIMEWA TRADISIONAL DEXAMETHASONE
MENTALK CANDY MAKANAN/MINUMAN ANALOG TADALAFIL
MIRACLE OF E250 MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
MY ENERGY PLUS+ MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
NATASYA KRIM HERBA KOSMETIK HYDROQUINONE DAN TRETINOIN
NATASYA KRIM HERBA GOLD KOSMETIK HYDROQUINONE DAN TRETINOIN
NATURAL SOLUTION – GOJI CATUABA MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL DAN ANALOG TADALAFIL
NATURAL SOLUTION – GOJI COCOMIANA MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
NATURAL SOLUTION – LYCIUM GUARANA MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL DAN ANALOG TADALAFIL
NEXUS MXP MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
NIGHTCAFE MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
NIQMAT 69 MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
NURIZ DAY & NIGHT CREAM KOSMETIK HYDROQUINONE DAN TRETINOIN
OBEXLIM MAKANAN/MINUMAN SIBUTRAMINE
PENAWAR SENDI TULANG TRADISIONAL DEXAMETHASONE
PHYTOSHAPE TRADISIONAL SIBUTRAMINE
PIGMENTATION RECOVERY COMPLEX KOSMETIK TRETINOIN
PIL RESDONG TRADISIONAL DEXAMETHASONE
PIL ZHEN ZHU BAI FONG WAN TRADISIONAL CHLORPHENIRAMINE
PROMAX CAPSULE TRADISIONAL ANALOG SILDENAFIL
PRONOTON TRADISIONAL SILDENAFIL
QIAN TONG DAN TRADISIONAL CHLORPHENIRAMINE
R DREAM MAKANAN/MINUMAN TADALAFIL
R&Z WHITENING NIGHT CREAM KOSMETIK TRETINOIN
RAJA UBAT RESDUNG TRADISIONAL DEXCHLORPHENIRAMINE
RATNA SARI WHITENING NIGHT CREAM KOSMETIK TRETINOIN
RED BRAND GINSENG PLUS ZHENG FEI CAPSULE TRADISIONAL DEXAMETHASONE
RED ENERGIZER CANDY FOR MEN MAKANAN/MINUMAN ANALOG TADALAFIL
REEPO TRADISIONAL DEXAMETHASONE
REN SEM TU CHON CHIN KUO PILL TRADISIONAL DEXAMETHASONE
ROYAL BEVERAGE MAQRIFATUN MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
RZAC WHITE PEARL CREAM KOSMETIK TRETINOIN
SASANERGY DRINK MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
SENNA PLUS CAPSULE TRADISIONAL SIBUTRAMINE
SKYLINE AL-TAQWA GOUT ASAM URAT TRADISIONAL DEXAMETHASONE
SKYLINE AL-TAQWA SAKIT PINGGANG & LUTUT TRADISIONAL DEXAMETHASONE
SLIMAX COFFEE MAKANAN/MINUMAN SIBUTRAMINE
SLIMINA SLIMMING COFFEE MAKANAN/MINUMAN SIBUTRAMINE
SPARTAN TRADISIONAL ANALOG SILDENAFIL
STIFFNITE COFFEE MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
SWEET 17-ORANGE+MANGO SLIMMING FIBER MAKANAN/MINUMAN ANALOG SIBUTRAMINE
TEMULAWAK WHITENING PEARL CREAM PAPAYA KOSMETIK TRETINOIN
TIA AMELIA KRIM JERAGAT KOSMETIK HYDROQUINONE DAN TRETINOIN
TOMABEST TRADISIONAL ANALOG TADALAFIL
TRI-MAX MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
TRICAJUS MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
TRUE SELF REPAIR MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
TRUE SR MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
VEGROW TRADISIONAL ANALOG SILDENAFIL
VENERGY CAPSULE TRADISIONAL ANALOG SILDENAFIL
VIGOR CANDY MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
VITAL + ESSENCE CAPSULE TRADISIONAL NORTADALAFIL
VITCA-F MAKANAN/MINUMAN TADALAFIL
VITCA-M MAKANAN/MINUMAN TADALAFIL
VNG400 TRADISIONAL ANALOG TADALAFIL
WINNIE BEAUTY V1 MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
XKL SKYFRUIT JUICE PREMIX MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
YELLOW CREAM (KRIM KU-NENG) KOSMETIK HYDROQUINONE
YI ZHI YANG TRADISIONAL SILDENAFIL
ZARA REJUVENATION CREAM KOSMETIK HYDROQUINONE

Semua produk yang disenaraikan ini telah dibatalkan pendaftaran/tidak berdaftar/tidak bernotifikasi dengan Kementerian Kesihatan Malaysia dan tidak dibenarkan dijual di pasaran.

Jika anda tahu sesiapa dari kalangan kenalan, sahabat yang samada menggunakan dan menjual produk-produk disenaraikan di atas, mohon maklum akan informasi ini.

Cara Semak Status Kredit CTOS

Cara Semak Status Kredit CTOS – Adakah anda mempunyai masalah dengan pinjaman? Atau anda mahu tahu status kredit anda sebelum membuat pinjaman? Anda mungkin perlu menyemak status kredit anda menggunakan CTOS.

CTOS (Credit Tip Off Service) merupakan sistem pangkalan data yang menghimpunkan data-data berkaitan kredit individu dan juga syarikat di Malaysia. CTOS digunakan oleh kebanyakkan individu, pemberi pinjaman, syarikat kewangan serta bank untuk menyemak samada seseorang itu layak untuk diberikan pinjaman. Mereka yang tersenarai di dalam CTOS tidak semestinya mereka yang mempunyai masalah kewangan, namun seandainya skor kemampuan kewangan adalah rendah, kemungkinan untuk mendapat kelulusan pinjaman adalah sangat kecil.

Bagi individu yang disenaraikan dalam CTOS tetapi mempunyai skor kemampuan yang tinggi, individu tersebut mungkin mendapat kelulusan pinjaman dengan mudah, tanpa birokrasi yang ketat. Malah, mungkin ditawarkan kadar faedah yang rendah untuk pinjaman yang diminta.

Cara Membuat Semakan Status Kredit CTOS

CTOS menyediakan laporan kewangan secara terperinci seseorang individu; ini termasuklah data-data pinjaman terdahulu, merangkumi pinjaman pendidikan, pinjaman kereta, pinjaman pembelian rumah, sewa beli dan sebagainya. Sumber maklumat diperoleh CTOS adalah menerusi berikut:

  1. Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM)
  2. Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS) Bank Negara
  3. Cek dikembalikan daripada Bank Negara Malaysia
  4. Surat khabar
  5. Terbitan warta
  6. Jabatan Insolvensi Malaysia

Cara Membuat Semakan Status Kredit CTOS

Sebelum mendaftar, anda perlu menyediakan salinan MyKad (depan-belakang) yang telah diimbas atau di dalam bentuk imej untuk dimuat-naik sebagai pengesahan pengenalan diri.

Namun begitu, pengesahan identiti ini juga boleh dilakukan menerusi cara-cara berikut (selepas pendaftaran dibuat):

  • Imbas MyKad (depan-belakang) dan email ke – [email protected]
  • Ambil gambar MyKad ( depan-belakang) dan hantar menerusi MMS ke 017-337 6396, 019-201 6396, 019-673 6396
  • Pos salinan MyKad (depan-belakang) ke pejabat CTOS

[Baca] Jana Income 4 Angka Secara Sambilan Menerusi Sublet Hartanah

Pendaftaran CTOS amat mudah dan percuma, anda perlu mengisi butiran diri anda seperti ditunjukkan di bawah ini:

Cara Semak Status Kredit CTOS
Cara Semak Status Kredit CTOS
Cara Semak Status Kredit CTOS

Anda kemudian akan menerima beberapa siri email dari CTOS untuk pengesahan maklumat, dan kemudiannya pemberitahuan mengenai akaun CTOS anda.

Dua Cara Menyemak Status Kredit CTOS

Semakan status kredit CTOS boleh dilakukan menerusi beberapa kaedah:

  1. Login ke laman web CTOS untuk memohon laporan kewangan atau kredit anda.
  2. Menerusi aplikasi CTOS yang boleh dimuat turun percuma di Google Play dan AppStore.
Cara Semak Status Kredit CTOS Secara Online

Kepada individu yang telah mendaftar, mereka akan diberikan User-ID CTOS. Menerusi id ini, perkara berikut akan dapat dimanfaatkan:

  1. Anda akan dimaklumkan apabila CTOS memproses maklumat baru mengenai anda 
  2. Akses ke kredit report anda melalui laman web 
  3. Berkomunikasi dengan pihak CTOS tentang CID atau sebarang perkara berkaitan dengan laporan kredit anda.

Ini bermakna, jika ada mana-mana individu atau syarikat yang cuba memeriksa latar kewangan anda untuk sebarang urusan berkaitan kredit dan pinjaman, anda akan tahu … dan boleh mengelakkan diri anda dari dipergunakan atau menjadi mangsa penipuan oleh individu yang tidak bertanggungjawab.

[Baca] Bagaimana Nak Buat Bisnes menerusi Rumah Yang Anda Sewa

Semoga informasi ini dapat dimanfaatkan, khusus untuk mereka yang mungkin mahu membuat pinjaman untuk membeli rumah, membeli kereta atau mana yang berkaitan.

Senarai 142 Jenis Produk Dikesan Mengandugi Racun atau Bahan Terlarang

Tahukah anda, setakat Disember 2015, terdapat 142 produk daripada pelbagai syarikat dan jenama dikesan mengandungi bahan terlarang di Malaysia? Kebanyakkan produk yang mengandungi bahan terlarang atau racun ini adalah produk kecantikan dan kesihatan; dalam bentuk makanan, minuman serta kosmetik. Mungkin ada di antara anda, yang merupakan pengguna produk-produk ini yang masih lagi tidak tahu bahawa terdapat bahan beracun di dalam kandungan produk tersebut.

Untuk itu, saya senaraikan 142 produk beserta jenama, jenis dan racun yang telah dikesan. Senarai ini adalah sah sehingga Disember 2015, dan dikeluarkan oleh pihak Bahagian Perkhidmatan Farmasi, Kementerian Kesihatan Malaysia.

Senarai 142 Produk Dikesan Mengandungi Racun atau Bahan Terlarang

Senarai 142 Produk Kesihatan, Kecantikan dan Makanan Dikesan Bahan Terlarang

Nama Produk Jenis Jenis Racun
357 NASAL SPRAY TRADISIONAL DEXAMETHASONE
ACAI BERRY ABC TRADISIONAL SIBUTRAMINE
ADEQUINN NUTRICOCO – NATURAL SLIMMING SUPPLEMENT MAKANAN/MINUMAN SIBUTRAMINE
AIR IKAN HARUAN MAKANAN/MINUMAN DEXAMETHASONE
AMBERINE TRADISIONAL SIBUTRAMINE
ATIKA BEAUTY RENEWAL CREAM KOSMETIK HYDROQUINONE DAN TRETINOIN
BEAUTE FIT BODY CONTOUR MAKANAN/MINUMAN SIBUTRAMINE
BEAUTIFUL SLIM BODY TRADISIONAL SIBUTRAMINE
BEAUTY LINE BEAUTITUDE MULTIPURPOSE CREAM KOSMETIK TRETINOIN
BIO DREAM GOLD MAKANAN/MINUMAN TADALAFIL
BIO MACA PLUS TRADISIONAL SILDENAFIL
BMI-9 XYLIMMING CAPSULE TRADISIONAL SIBUTRAMINE
BODY BEAUS TRADISIONAL SIBUTRAMINE
BODY BEAUTY SLIMMING COFFEE MAKANAN/MINUMAN SIBUTRAMINE
BODY LIFT BIODEX MAKANAN/MINUMAN SIBUTRAMINE
BODY TRIMZ MAKANAN/MINUMAN SIBUTRAMINE
BRAZILIAN CATUABA MAKANAN/MINUMAN TADALAFIL
BRAZILIAN PROMAN-CATUABA COFFEE BLEND MAKANAN/MINUMAN TADALAFIL
BRO ALI COFFEE MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
CAFÉ ABANG YES MAKANAN/MINUMAN TADALAFIL
CANDIGOLD MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
CANDY 193 MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
CATUABA MAKANAN/MINUMAN TADALAFIL
CHANTIQUE WHITENING NIGHT CREAM KOSMETIK TRETINOIN
COLLAGEN SLIM TRADISIONAL SIBUTRAMINE
CORAL PLUS UA 350MG TRADISIONAL CHLORPHENIRAMINE
COSA GRANDE PLATINUM TRADISIONAL TADALAFIL DAN AVANAFIL
DE PUTIH NIGHT CREAM KOSMETIK TRETINOIN
DELIMA RAJA URAT TRADISIONAL DEXAMETHASONE
DERMACEUTIC SPOT CREAM KOSMETIK HYDROQUINONE DAN TRETINOIN
DERMACEUTIC SPOT PEEL CREAM KOSMETIK HYDROQUINONE DAN TRETINOIN
DIEM CAPSULE TRADISIONAL TADALAFIL
DNARS MAGIC GOLD FOUNDATION KOSMETIK HYDROQUINONE
ELITE RIAS ER CREAM KOSMETIK HYDROQUINONE DAN TRETINOIN
ENG LEONG CORDYCEPS CHUANBEI PLUS COUGH PILL TRADISIONAL DIPHENHYDRAMINE
ERIESYA SPA BEAUTY CREAM KOSMETIK HYDROQUINONE
EXTEND UP ENERGY DRINK MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
EXTREME – ENERGY COFFE MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
EXTREMEN MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
EXTREWOMEN MAKANAN/MINUMAN TADALAFIL
F250- HEALTH SLIM FITNESS MAKANAN/MINUMAN SIBUTRAMINE
FIGURE UP TRADISIONAL SIBUTRAMINE
GINSENG JIN FUI WAN TRADISIONAL DEXAMETHASONE
GOJI GUARANA EXTRA MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
GOJI GUARANA MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
GOJI MORE MAKANAN/MINUMAN ANALOG TADALAFIL
GOJI PLUS CAPSULE TRADISIONAL ANALOG SILDENAFIL
GOJI YUMBERRY MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
GUARACAFE MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
HANS BEAUTY TREATMENT TONER KOSMETIK HYDROQUINONE
HBW ICE LEMON TEA MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
HOTTON VITALITY CANDY MAKANAN/MINUMAN ANALOG TADALAFIL
IE2 O MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
JAMU TRADISIONAL JAYA ASLI (ANTI ASAM URAT) TRADISIONAL DEXAMETHASONE
JINGLIDA TRADISIONAL ANALOG TADALAFIL
KAPSUL LELAKI KUAT TRADISIONAL SILDENAFIL
KING CAPPUCINO MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
KINTOP TRADISIONAL SIBUTRAMINE
KNIGHT COFFEE MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
KOLEKCAFE POWER PLUS MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
KOPI ANGGOK MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
KOPI ASMARA MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
KOPI BAGUS AAA MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
KOPI CAMPURAN KEDAI KOPI ALI BAGUS MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
KOPI HARI-HARI MAU MAKANAN/MINUMAN TADALAFIL
KOPI JANTAN TRADISIONAL MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
KOPI PAHLAWAN MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
KOPI PAK GURU MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
KOPI PAK SHEIKH MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
KOPI PANGGUNG AL-AMBIAK MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
KOPI SUPER ANGGOK MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
KOPI TENAGA TOK LEBAI PLUS MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
KRIM MALAM MISHA KOSMETIK HYDROQUINONE DAN TRETINOIN
LAMI TRADISIONAL SIBUTRAMINE
MA’JUN BURUNG UNTA TRADISIONAL DEXAMETHASONE
MAAJUN TENAGA HERBA-UBI JAGA TRADISIONAL DEXAMETHASONE
MAAJUN TOLAK ANGIN TRADISIONAL DEXAMETHASONE
MACA MAX MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
MACAGIN GINSENG CANDY MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
MADU ADUNAN HERBA TRADISIONAL DEXAMETHASONE
MAJUN DUA ISTIMEWA TRADISIONAL DEXAMETHASONE
MAKJUN SYAFIQ 3 ISTIMEWA TRADISIONAL DEXAMETHASONE
MAKJUN TAUFIQ DUA ISTIMEWA TRADISIONAL DEXAMETHASONE
MENTALK CANDY MAKANAN/MINUMAN ANALOG TADALAFIL
MIRACLE OF E250 MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
MY ENERGY PLUS+ MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
NATASYA KRIM HERBA KOSMETIK HYDROQUINONE DAN TRETINOIN
NATASYA KRIM HERBA GOLD KOSMETIK HYDROQUINONE DAN TRETINOIN
NATURAL SOLUTION – GOJI CATUABA MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL DAN ANALOG TADALAFIL
NATURAL SOLUTION – GOJI COCOMIANA MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
NATURAL SOLUTION – LYCIUM GUARANA MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL DAN ANALOG TADALAFIL
NEXUS MXP MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
NIGHTCAFE MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
NIQMAT 69 MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
NURIZ DAY & NIGHT CREAM KOSMETIK HYDROQUINONE DAN TRETINOIN
OBEXLIM MAKANAN/MINUMAN SIBUTRAMINE
PENAWAR SENDI TULANG TRADISIONAL DEXAMETHASONE
PHYTOSHAPE TRADISIONAL SIBUTRAMINE
PIGMENTATION RECOVERY COMPLEX KOSMETIK TRETINOIN
PIL RESDONG TRADISIONAL DEXAMETHASONE
PIL ZHEN ZHU BAI FONG WAN TRADISIONAL CHLORPHENIRAMINE
PROMAX CAPSULE TRADISIONAL ANALOG SILDENAFIL
PRONOTON TRADISIONAL SILDENAFIL
QIAN TONG DAN TRADISIONAL CHLORPHENIRAMINE
R DREAM MAKANAN/MINUMAN TADALAFIL
R&Z WHITENING NIGHT CREAM KOSMETIK TRETINOIN
RAJA UBAT RESDUNG TRADISIONAL DEXCHLORPHENIRAMINE
RATNA SARI WHITENING NIGHT CREAM KOSMETIK TRETINOIN
RED BRAND GINSENG PLUS ZHENG FEI CAPSULE TRADISIONAL DEXAMETHASONE
RED ENERGIZER CANDY FOR MEN MAKANAN/MINUMAN ANALOG TADALAFIL
REEPO TRADISIONAL DEXAMETHASONE
REN SEM TU CHON CHIN KUO PILL TRADISIONAL DEXAMETHASONE
ROYAL BEVERAGE MAQRIFATUN MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
RZAC WHITE PEARL CREAM KOSMETIK TRETINOIN
SASANERGY DRINK MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
SENNA PLUS CAPSULE TRADISIONAL SIBUTRAMINE
SKYLINE AL-TAQWA GOUT ASAM URAT TRADISIONAL DEXAMETHASONE
SKYLINE AL-TAQWA SAKIT PINGGANG & LUTUT TRADISIONAL DEXAMETHASONE
SLIMAX COFFEE MAKANAN/MINUMAN SIBUTRAMINE
SLIMINA SLIMMING COFFEE MAKANAN/MINUMAN SIBUTRAMINE
SPARTAN TRADISIONAL ANALOG SILDENAFIL
STIFFNITE COFFEE MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
SWEET 17-ORANGE+MANGO SLIMMING FIBER MAKANAN/MINUMAN ANALOG SIBUTRAMINE
TEMULAWAK WHITENING PEARL CREAM PAPAYA KOSMETIK TRETINOIN
TIA AMELIA KRIM JERAGAT KOSMETIK HYDROQUINONE DAN TRETINOIN
TOMABEST TRADISIONAL ANALOG TADALAFIL
TRI-MAX MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
TRICAJUS MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
TRUE SELF REPAIR MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
TRUE SR MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
VEGROW TRADISIONAL ANALOG SILDENAFIL
VENERGY CAPSULE TRADISIONAL ANALOG SILDENAFIL
VIGOR CANDY MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
VITAL + ESSENCE CAPSULE TRADISIONAL NORTADALAFIL
VITCA-F MAKANAN/MINUMAN TADALAFIL
VITCA-M MAKANAN/MINUMAN TADALAFIL
VNG400 TRADISIONAL ANALOG TADALAFIL
WINNIE BEAUTY V1 MAKANAN/MINUMAN SILDENAFIL
XKL SKYFRUIT JUICE PREMIX MAKANAN/MINUMAN ANALOG SILDENAFIL
YELLOW CREAM (KRIM KU-NENG) KOSMETIK HYDROQUINONE
YI ZHI YANG TRADISIONAL SILDENAFIL
ZARA REJUVENATION CREAM KOSMETIK HYDROQUINONE

Semua produk yang disenaraikan ini telah dibatalkan pendaftaran/tidak berdaftar/tidak bernotifikasi dengan Kementerian Kesihatan Malaysia dan tidak dibenarkan dijual di pasaran.

Jika anda tahu sesiapa dari kalangan kenalan, sahabat yang samada menggunakan dan menjual produk-produk disenaraikan di atas, mohon maklum akan informasi ini.

Bekas Jururawat Dedah Rahsia Cantik Lawa Dengan Bahan Organik

Wow. Memang cantik dan anggun. Ini adalah artikel mendedahkan rahsia bagaimana seorang bekas jururawat menjadi cantik lawa dan jelita. Jika anda mahukan wajah cantik mulus, tanpa jerawat, tanpa masalah jeragat dan tanpa kekusaman, maka anda perlu baca post ini dengan keseronokkan.

Nama beliau ialah Puan Azura bt Abas. Beliau merupakan seorang bekas jururawat yang telah menemukan jalan penyelesaian untuk masalah kulit wajah. Ini termasuklah masalah wajah kusam dan kelam, masalah jerawat batu, dan masalah jeragat yang serius. Dek kerana penemuan ini, Puan Azura telah menjadi seorang pakar kecantikan dan kesihatan selain pakar menyerlahkan ketrampilan diri.

Lihat sahaja wajah Puan Azura yang dikongsikan ini … memang cantik lawa kan? Sudahlah semakin cantik, bersedia pula berkongsi rahsia kejelitaan kepada wanita lain. Kini, memiliki wajah bersih, mulus, berseri dan cantik adalah milik semua wanita.

Bekas Jururawat Dedah Rahsia Cantik Lawa Gunakan Bahan Organik

Bekas Jururawat Dedah Rahsia Cantik Lawa Dengan Bahan Organik
Bekas Jururawat Dedah Rahsia Cantik Lawa Dengan Bahan Organik

Terpesona? Bagaimana Puan Azura boleh tampak berkeyakinan dengan wajah cantik ini? Bahan organik apakah yang dimaksudkan yang memberikan hasil sebegini menawan?

Asaskan Produk Dari Bahan Organik – Camellya Gold

Bagi membantu lebih ramai wanita untuk kelihatan cantik, menawan dan mempunyai wajah mempesona, beliau telah mengasaskan produk Camellya Gold Beauty Care; iaitu produk 100% dari bahan organik terbaik yang segar. Tujuan dan niatnya hanya satu, iaitu membolehkan lebih ramai wanita mendapatkan kulit wajah yang cantik, jelita dan disenangi oleh semua orang; dan buat yang telah berumahtangga .. pastinya untuk menggembirakan hati si suami. Bukankah sangat bagus andai suami sentiasa tersenyum melihat wajah jelita isterinya?

Jika dilihat pada masa sekarang, memang banyak produk kecantikan berada di pasaran. Ada yang dijual dengan harga yang cukup murah sehingga menjadi produk terlaris. Namun awas, ada produk yang didapati mempunyai bahan terlarang dan membahayakan kulit dalam jangkamasa panjang. Produk-produk tersebut memberikan kesan positif pada awalnya, tetapi kemudian lama-kelamaan ia menjadikan kulit menggelupas, terasa pedih, menjadi kulit menjadi nipis yang akhirnya memudaratkan.

Puan Azura mempunyai ijazah dalam bidang kejururawatan dan sijil khas dalam Renal Nursing. Beliau juga merupakan bekas Alumni Dr Azizan Osman.

Produk Camelly Gold adalah produk premium dari sumber bahan organik. Ia diformulasikan dengan teknologi terbaik Perancis, bahan yang diimport khas serta disesuaikan untuk wajah wanita Asia yang kebanyakkannya sensitif.

Set Premium Camellya Gold Skin Care 

Camellya Gold Skin Care Premium Set

Formulasi Puan Azura menerusi Camellya Gold (Set Premium) berdaftar KKM ini, eksklusif mengandungi:

  1. Deep Action Cleanser (KKM NOT 150103956K)
  2. Moisturizer & Whitening Toner (KKM NOT 15103957K)
  3. Perfection Day Cream (KKM NOT 150103955K)
  4. Treatment Night Cream (KKM NOT 150103954K)

Ia bukan produk dari bahan terlarang, dan bukan juga produk berasaskan bahan kimia, malah produk Puan Azura telah disahkan bahawa kandungannya bebas merkuri. Produk berasaskan bahan organik ini juga mendapat kelulusan Halal Jakim, selain disediakan dengan piawai pengilangan yang menepati GMP. In Sha Allah, produk keluaran bumiputera ini 100% bersih dan suci.

Produk kecantikan berasaskan bahan organik

Tentu ada yang nak tahu, apa benda kandungan yang dikatakan bahan organik tersebut .. ok … secara ringkasnya …

  • Minyak Argan
  • Ekstrak Sireh
  • Rose Oil
  • Daun Teh Hijau
  • Stem Sel Epal
  • Vitamin E
  • Minyak Kelapa Dara

Cara Guna Produk Camellya Gold

Cara untuk menggunakan produk juga mudah, Puan Azura telah kongsikan di blognya (camellyagold.blogspot.my) – seperti di bawah:

Anda hanya perlu mulakan dengan mencuci muka dengan Deep Action Cleanser Camellya. Kemudian diikuti dengan penggunaan Moisturising & Whitening Toner. Untuk penggunaan waktu siang, penggunaan toner disusuli dengan sapuan Perfection Day Cream, jika waktu malam pula, boleh la sapu Night Cream Treatment pada wajah anda. Seeloknya, sapuan dilakukan dengan urutan ke atas. In Sha Allah hasilnya pasti menakjubkan.

Bahan organik yang digunakan memang terbukti berkesan secara saintifik, malah banyak testimoni yang telah dikongsikan oleh pengguna produk. Namun, sukacita nak diingatkan bahawa tempoh, kesan dan tindak-balas mungkin berbeza mengikut individu. Biasalah, kulit manusia tak sama … jadi kena bersabar, dan sentiasa ingat bahawa produk ini bukan produk ajaib yang boleh tukarkan wajah menjadi jelita sekelip mata.

Bukti ada. Jadi, bersandarkan bukti dalam bentuk testimoni, Puan Azura yakin bahawa Camellya Gold adalah penyelesaian terbaik buat wanita Malaysia yang ada masalah dengan kulit wajah. Dengan bahan-bahan organik semulajadi inilah yang menjadikan wajah Puan Azura dan ramai pengguna produk ini semakin cantik, bebas bintik hitam dan menawan setiap mata memandang.

Masih kurang yakin? Lihat sekali lagi …

Foto cantik pengasas produk Camellya Gold Skin Care

Ok. Itu gambar pengasas Camellya Gold Beauty Care .. bagaimana dengan wanita yang telah menggunakan produk ini? Berjayakah mereka mendapat hasil yang diinginkan? Mari lihat beberapa testimoni di bawah.

Testimonial Produk dari Pengguna Camellya Gold

Testimoni pengguna produk Camellya Gold
Testimonial Produk Camellya Gold
Bekas Jururawat Dedah Rahsia Cantik Lawa Dengan Bahan Organik
Bekas Jururawat Dedah Rahsia Cantik Lawa Dengan Bahan Organik

Nak tengok lagi? Nak info lagi? Nak details? Boleh rujuk di bawah ini: