Bedung Moden Untuk Bayi Baru Lahir

Bedung. Teringat kata orang tua-tua, jangan dibiarkan anak tidak berbedung, nanti kaki dan tangannya bengkok. Bila berjalan mengengkang dan tangan pula pengkor. Adeh.

Adik saya sebelum masuk PDRM, berulang-kali kena tegur sebab keadaan jalan yang tidak begitu betul. Postur berjalan yang betul adalah antara kriteria untuk masuk ke perkhidmatan Polis Diraja Malaysia. Samalah juga dengan keadaan lurusnya tangan.

“Kamu ni pengkor semacam je, ni kecik-kecik mesti tak kena bedung ..” kata pegawai polis yang pernah temuduga dan ujian kecergasan adik saya.

Bedung Moden Untuk Bayi Baru Lahir
Bedung zaman dedulu pakai kain batik. Zaman berubah, bedung pakai napkin bayi pula. Sekarang, bedung dah ada yang lebih special, memang siap dibuat untuk bedung bayi kecil baru lahir. Ia macam sarung, masukkan sahaja bayi baru lahir dalam bedung moden ni, kemudian ‘lilit’ atau ‘lipat’.

Bayi saya yang baru lahir – si Hasif ‘baru’; dapatlah merasa menggunakan bedung moden ni. Abang-abang dan kakaknya sebelum ini bedung guna napkin kain je. Abang Long Amri lagilah, siap berbungkus berikat lagi dengan kain bedung yang bertali.

Isteri saya yang beli bedung moden ni. Beli di kedai Manjaku. Ketika itu tengah offer, jadi isteri saya beli satu pasang untuk cuba.

Kemudian, isteri saya minta untuk bandingkan harga bedung moden yang dibeli di kedai Manjaku dengan kedai shopping online.

Uhh .. nampaknya beli bedung moden secara online jauh lebih murah dari kedai biasa.

Maka, hari tu .. ada pula promosi jualan awal tahun dari Lazada Malaysia. Maka, saya pun tempahlah sepasang. Bedung tu dari luar negara, jadi masa shipping lebih lama dari biasa. Hampir seminggu lebih juga saya tunggu barang tu diterima. Alhamdulillah, nasib baik tiada kos penghantaran dikenakan.

Cara Gunakan Bedung Moden (Swaddle) Adalah Mudah Tak susah nak guna bedung moden ni .. cuba lihat paparan di bawah tentang cara nak gunakan bedung ni .. simple je ..





Saya beli bedung moden di Lazada cuma RM22 sahaja. Alhamdulillah, saya dan isteri sangat puas hati dengan produk ini.

[Baca Juga]
Beli Lampin Pakai Buang PetPet Harga Murah di Lazada Dan disebabkan itu, baru-baru ini sempena
Big Baby Fair di Lazada, saya pesan lagi sepasang set bedung moden. Tapi kali ini dari seller yang berlainan pula. Sengaja berbuat demikian, sebab material bedung berlainan dengan dua set bedung bayi sebelum ini.

Bayi Baru Lahir Selesa Gunakan Bedung Moden Hasif ‘baru’ pun selesa je menggunakan bedung moden ni. Tak ada alahan apa-apa, dan tak susah pun nak memakaikan bedung ni pada bayi. Saya sendiri pun boleh buat tanpa bantuan isteri. Masukkan Hasif dalam kantung, dan balut kiri dan kanan. Siap.

Bedung moden ini bercorak menarik. Material pula kebanyakannya dari kain kapas yang lembut. Ada seller dil Lazada yang jual bedung moden dari material yang lebih baik; tetapi biasalah .. harganya juga adalah lebih mahal.

Ia tidak ada saiz khusus. Selalunya ditulis saiz 0-3 months, 3-6 months macam tu. Almaklumlah bayi baru lahir cepat membesar,

Cubalah guna bedung bayi moden ni … serius memang best.

7 Cara Resveratrol Sebagai Penawar Diabetes atau Kencing Manis

Resveratrol sebagai penawar diabetes atau kencing manis. Pernah dengar mengenai resveratrol? Saya sebagai salah seorang pesakit diabetes jujurnya mengakui inilah pertama kali saya mengetahui mengenai resveratrol.

Daripada pembacaan saya, resveratrol didapati punyai kelebihan tersendiri. Ia merupakan anugerah Allah S.W.T untuk sama-sama diambil manfaat. In Sha Allah, saya ingin berkongsi kepada anda semua bagaimana resveratrol mampu bertindak sebagai penawar diabetes atau kencing manis.

7 Cara Resveratrol Berfungsi Sebagai Penawar Kencing Manis atau Diabetes
Resveratrol adalah sebahagian daripada kumpulan sebatian yang dipanggil polifenol. Ramai pakar berpendapat sebatian ini bertindak sebagai antioksidan, ia dipercayai dapat melindungi tubuh daripada kerosakan yang berisiko lebih tinggi contohnya daripada penyakit diabetes atau kencing manis.

Salah satu produk kesihatan dan supplemen terkenal yang mempunyai bahan aktif resveratrol adalah Vivix daripada Shaklee. Vivix dengan resveratrol ini didapati dari sumber kulit buah anggur.

Vivix adalah antara produk terbaik Shaklee yang telah dibuktikan secara testimoni dapat membantu para pesakit diabetes atau kencing manis daripada kerosakan lebih serius. Ok, mari kita lihat apa yang dilakukan oleh sebatian polifenol ini yang terdapat dalam produk Vivix Shaklee.


1. Memperlahankan atau mengurangkan sindrom resistansi insulin (sindrom metabolik) Menurut Shaklee,
Vivix adalah merupakan supplemen antioksidan yang berkuasa untuk membantu melindungi dan memperbaiki sel-sel yang rosak. Pengambilan produk Vivix secara berterusan akan dapat memberi manfaat menurunkan metabolic syndrome yang dipercayai boleh mengarah kepada penyakit kencing manis yang disebabkan oleh kerosakan sel.

2. Mengawal kepekatan gula dalam darah Jika anda pernah belajar mengenai sains, tentu tahu akan fungsi makanan yang mengandungi karbohidrat. Makanan yang berkarbohidrat akan dicerna untuk menghasilkan gula sebagai tenaga di dalam tubuh kita.

Tetapi awas! Sekiranya kita mengambil karbohidrat yang berlebihan, ia akan menyebabkan kandungan gula dalam darah meningkat. Justeru, polifenol atau resvetarol  yang terdapat di dalam Vivix akan melambatkan proses pencernaan dan penyerapan karbohidrat ke dalam darah. Sekaligus. ia juga mengelakkan pengumpulan gula yang tinggi.

3. Mengaktifkan enzim SIRT1 Ramai pakar supplemen antarabangsa percaya, untuk mencegah atau menyembuhkan
diabetesatau kencing manis, satu enzim iaitu dikenali sebagai enzim
SIRT1 mestilah diaktifkan. Fungsi enzim ini ialah bertanggungjawab terhadap rembesan hormon insulin dan enzim.

Resveratrol di dalam Vivix dikatakan dapat membantu pengaktifan enzim ini.

4. Meningkatkan sensitiviti tubuh terhadap hormon insulin Rintangan insulin adalah salah satu daripada faktor penyumbang kepada penyakit diabetes. Ia adalah keadaan di mana sel tubuh gagal untuk memberikan respon secara normal terhadap hormon insulin. Teorinya, jika sensitiviti tubuh terhadap
insulin dapat ditingkatkan, maka penyakit ini dapat dihentikan.

Apabila badan menghasilkan insulin dalam keadaan rintangan insulin, sel-sel insulin akan dihalang untuk bertindak-balas dan tidak dapat menggunakannya dengan berkesan. Keadaan ini membawa kepada kandungan gula dalam darah yang tinggi. Dengan resveratrol, in Sha Allah mampu meningkatkan sensitiviti tubuh kita terhadap insulin, dan membantu daripada terkena diabetes.

5. Menggalakkan penyembuhan luka dengan cepat  Shaklee mengeluarkan Vivix dengan bahan aktif resveratrol juga membantu dalam penyembuhan luka dengan lebih cepat. Ini sangat manfaat untuk pesakit diabetes kerana luka buat pesakit diabetes adalah perkara yang tidak boleh diambil mudah.

Vivix dengan resveratrol bukan sekadar menggalakkan penyembuhan luka lebih cepat, malah mengelakkan dan mengurangkan kerosakan mata. Kerosakan mata adalah kesan sampingan yang paling kerap berlaku pada pesakit diabetes atau kencing manis.

Vivix mengandungi polifenol anthocyanins yang dapat membantu menyembuhkan luka dengan segera serta memperbaiki penglihatan.

6. Memperlahankan pembentukan protein AGE
AGE merupakan singkatan dari Advanced Glycation EndProducts, zat ini dibentuk dari gula dan protein berlebihan yang saling terikat. AGEs berasal dari 2 sumber menerusi makanan yang kita ambil dan boleh ia juga dikeluarkan oleh tubuh. Kajian mendapati, jika kita makan makanan dengan kadar gula tinggi (Glycemic index/indeks
Glisemik yang tinggi), maka ia dapat memberikan petanda kemunculan AGE.

Bagaimana AGE boleh menyebabkan penyakit?

Apabila badan terkandung banyak protein AGE, sel akan menjadi tepu. Secara mudahnya, ia akan menyebabkan banyak jenis penyakit ‘tersekat dan terkumpul’. Contoh penyakit disebabkan oleh protein AGE adalah serangan jantung, darah tinggi dan strok.

Ia juga boleh merencatkan fungsi pankreas yang merupakan organ tubuh penting dalam memproses gula dalam tubuh. Jika fungsi organ ini tergangu, ia akan menyebabkan peningkatan kadar gula dalam darah dan menyebabkan penyakit 
diabetes atau kencing manis.

Secara ringkasnya protein AGE menghalang dan menyekat fungsi sel yang normal. Semakin banyak timbunan protein AGE semakin tinggi tubuh terdedah kepada pelbagai penyakit.

7. Membantu tingkatkan tenaga, atasi kelesuan Pesakit diabetes memang sinonim dengan kelesuan. Contoh terdekat adalah diri saya sendiri. Baru beberapa jam di depan komputer, saya dah rasa letih lesu. Ngantuk gitu. Kadang kerja-kerja harian sebagai seorang blogger dan online influencer turut terjejas dan ambil masa agak lama untuk diselesaikan.

Ini kerana mereka yang mengalami diabetes cenderung mengalami kerosakan
saraf dan risiko kerosakan saraf akan semakin meningkat seiring dengan jangka masa seseorang itu mengidap diabetes.

Kerosakan saraf menjejaskan pengaliran darah ke bahagian anggota badan yang boleh menyumbang kepada keletihan. Peranan Vivix adalah berkeupayaan untuk meningkatkan potensi sel badan supaya kurangkan risiko masalah saraf.

Berikut adalah sebab resveratol itu dapat membantu pesakit diabetes atau kencing manis.

Meningkatkan biogenesis sel untuk saraf Meningkatkan fungsi sel  Mengurangkan pengeluaran radikal bebas  Mengurangkan simpanan lemak dan menukarkannya kepada tenaga Meningkatkan jisim otot tanpa lemak  Melambatkan kemerosotan yang berkaitan dengan usia 

Buat mereka yang tidak tahu, penyakit diabetes atau kencing manis adalah merupakan penyakit sistemik. Penyakit sistemik bermaksud ia boleh memberikan kesan ke atas organ-organ lain di dalam tubuh seperti mata, buah pinggang, jantung, sistem kardiovaskular dan banyak lagi.

Maka, pencegahan sangat penting untuk pesakit diabetes atau kencing manis ni.

Daripada info dan pengetahuan mengenai resveratrol ini, maka bolehlah dibuat kesimpulan bahawa produk Shaklee Vivix ini adalah bagus untuk perawatan pesakit diabetes, dan hindarkan penyakit ini menjadi penyebab kepada masalah lain.

Untuk lebih menyakinkan buat anda yang ragu-ragu mengenai Vivix dan kesan bahan aktif resveratrol ini pada kandungan gula dalam darah pesakit diabetes ..


Daripada infografik di atas, kajian ini menunjukkan:

Glukosa darah berkurangan secara signifikan berdasarkan dos yang diberikan.  Glukosa darah berkurangan secara konsisten selama 2 jam 

Rujukan adalah dari Modern Pharmaceutical Research Dec 2009.

Berminat untuk tahu lebih lanjut mengenai Vivix serta produk supplemen Shaklee dalam mencari penawar diabetes atau kencing manis? Boleh hubungi:

Raihanah SID 864679 (Shaklee Gombak)

No tel: +6012 2195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

Borong Barang Baby Secara Online Lazada

Fuh. Memang
best shopping barang baby di Lazada. Saya dah siap borong barang keperluan bayi yang murah-murah. Alhamdulillah, ada rezeki saya dapat beli beberapa barang walaupun stok agak terhad. Al maklumlah, ramai yang bershopping untuk dapatkan diskaun sehingga 85% sempena
Big Baby Fair.

Antara barangan baby yang saya beli online menerusi Lazada ialah lampin pakai buang jenama PetPet dan juga bedung baby. Bedung baby antara benda baru bagi saya sebab ia tak macam bedung baby macam dedulu tu.

Borong Barang Baby Secara Online Menerusi Lazada Big Baby Fair
Saya sebenarnya masuk kali kedua memborong barang baby secara online di Lazada. Sebelum ni dah beli dah, alhamdulillah, saya memang puas hati.

Semua barang yang saya beli tu, sedang (ketika ini) digunakan untuk newborn baby Hasif ‘baru’.

PetPet antara jenama lampin baby pakai buang yang menjadi pilihan saya dan isteri untuk anak-anak kecil kami. Kadang tu, kami akan gunakan lampin pakai buang jenama Diapex, sebab di tempat saya jenama ini agak murah. Kenapa murah? Sebab ia dekat dengan kilang Nibong Tebal Paper Mills (NTPM) yang mengeluarkan jenama ini.




Walaupun murah, jenama Diapex tetap mempunyai kualiti yang bagus. Alhamdulillah, anak saya tidak mengalami sebarang alahan jika memakai lampin pakai buang jenama ini. Pernah pakai lampin pakai buang dari jenama Huggies, tetapi tak berapa nak rasi … huhu… pakai sekejap je.

Oh ya, jika anak anda gunakan Huggies, boleh dapatkan harga diskaun menerusi kempen Big Baby Fair Lazada Malaysia ni. In Sha Allah, berbaloi dengan nilai yang anda beli. Lagipun, kos penghantaran adalah percuma (masa saya beli).

Lampin newborn jenama PetPet yang saya beli online menerusi Lazada dapat diskaun hampir 40%. Setiap pek ada 62 keping .. dan saya beli harga RM69 untuk 4×62 keping … uhh murah tu .. betul tak?


Mana nak dapat harga sebegitu murah. Saya memang puas hatilah. Newborn saya pun selesa je pakai dan tak ada apa-apa kesan kerengsaan atau tidak selesa.

Saya memang beli borong lampin PetPet ini dari Lazada, sebab tahulah .. baby newborn memang banyak pakai lampin. Jika anak sulong saya gunakan lampin kain biasa ….. tapi untuk newborn saya ini, saya ambil keputusan untuk guna lampin pakai buang je.

Jenuh ooo kalau guna lampin kain biasa…. hehehe .. nak kena rajin basuh gitu.

Kalau anda mahu berjimat, nak beli dan borong barang baby secara online, maka elok beli sekarang ni sebab ada promosi Big Baby Fair. Bukan setakat lampin pakai buang, ada banyak produk dan barang baby yang boleh anda beli dengan harga diskaun – macam susu formula, pakaian baby, permainan dan macam-macam lagilah.

Cubalah lihat-lihat dulu ehhh .. terus je ke sini –
Lazada Malaysia – Baby Product

Nasib Baik Tak Jual Baby Court

Alhamdulillah, saya masih simpan lagi baby court yang pernah saya beli dulu. Tak sangka ia akan dikeluarkan dari simpanan dan digunakan. Rezeki dan anugerah Allah S.W.T, siapa sangka ye tak .. 🙂

Baby court memudahkan dan ia selamat untuk bayi. Saya beli semasa jualan gudang Anakku di Kuala Lumpur. Uhh .. masa tu memang rajin
cari jualan gudang … sanggup datang dari utara ke KL tu untuk beli barang murah jualan gudang.

Nasib Baik Tak Jual Baby Court Nasib baik saya tak jual baby court ni kat media sosial. Kalau jual online .. memang laku ni. Bolehlah letak baby court Anakku prelove kat headline menjual …. hehehe. Gunakan pun sekejap je. Pasti ramai ibu bapa yang baru dapat baby mahukan baby court ni.


Saya dah tak ingat berapa harga saya beli. Tapi memang kami takkan beli kalau tak murah .. beli sekali, gunakan berkali-kali. Alhamdulillah, baby court ni adalah antara tempat permainan awal anak-anak saya dan isteri.

Bila tak digunakan, kami pinjamkan pada orang lain terutama adik-beradik yang nak gunakan baby court. Bila tak ada yang nak guna, isteri saya akan simpan dan balut dengan plastik.

Oh ya, baby court ni boleh dibuka dan pasang sendiri. Do it yourself (DIY) je. Cuma kena pastikan skru tak hilang, dan bahagian-bahagian baby court ini dijaga dengan baik agar tak patah atau tercabut.

Saya gunakan supaya baby tidak diletakkan di atas lantai. Ia adalah lebih selamat meletakkan baby kecil di dalam baby court dari tilam kecil atas lantai. Lantai rumah moden ni banyak habuk yang tak kelihatan. Lagi-lagi andai ada anak-anak lain yang tukang sepah .. hahaha …

Habuk bahaya pada baby kecil.

[Dah Baca?]
Kelahiran Anak Keempat – Hasif ‘Baru’ Ada ibubapa kurang peka hal ini, akibatnya baby kecil membesar dengan masalah asma dan pernafasan.

Nasib baik saya tak jual baby court ni .. kalau tak .. mau beratus juga nak beli yang baru. Alhamdulillah, kadang menyimpan benda-benda cam ni yang awalnya ingat takkan guna lagi .. berguna juga akhirnya.