Jualan Big Baby Fair – Diskaun 80% Pelbagai Jenama Terkemuka

Jualan Big Baby Fair – Diskaun sehingga 80% pelbagai jenama terkemuka. Wow .. tawaran cukup menarik yang sememangnya mendapat perhatian saya. Dengan penantian kelahiran baby baru, saya anggap kempen jualan Big Baby Fair ini bagai ‘pucuk dicita ulam mendatang’.

Saya juga pasti, para ibu bapa yang mempunyai anak kecil akan tertarik dengan pelbagai tawaran menarik dan diskaun yang diberikan oleh Lazada – salah satu gedung beli-belah online yang popular dan terbesar di rantau ini.

Big Baby Fair oleh Lazada Malaysia – Peluang Jimat Banyak Untuk Produk Bayi
Sebagai seorang bapa yang setuju dengan gaya hidup yang mementingkan penjimatan dan perbelanjaan secara berhemah, saya sangat mengalu-alukan kempen ini. Anda bagaimana? Takkan tak teruja kot?

Dengan peningkatan kos sara hidup, anda sewajarnya merancang dengan lebih baik dalam membuat sebarang pembelian. Saya dapat lihat matlamat ini cuba dijayakan oleh Lazada menerusi kempen ini. Ia satu kempen menarik dari Lazada khas buat ibu bapa seperti saya yang mencari peluang untuk penjimatan besar bagi produk bayi.

Nak-nak lagi, saya sekeluarga tidak lama lagi bakal menerima kehadiran baby baru yang masih belum bernama ketika post ini ditulis. Maka, kempen ini berikan peluang untuk saya dan isteri berbelanja lebih jimat dan lebih bijak untuk keperluan bayi baru kami.

Lazada Mahu Kongsi Keceriaan Ibubapa
Lazada ingin berkongsi keceriaan bersama ibubapa atau bakal ibu bapa. Tak mahu ibubapa bersusah hati bila memikirkan soal perbelanjaan bayi. In Sha Allah, bersempena dengan kempen “
Big Baby Fair” yang berlangsung dari 29 Mac hingga 2 April 2017, anda boleh menikmati tawaran terbaik serta harga diskaun bagi pelbagai jenis produk bayi!

Diskaun 80% Untuk Produk Bayi Dari Pelbagai Jenama Terkemuka Anda berpeluang menikmati diskaun sehingga 80% untuk pelbagai barangan termasuklah lampin, fesyen kanak-kanak dan kelengkapan bayi.

Ohh sudah pastinya ibubapa seperti saya yang baru menerima kehadiran bayi baru sangat-sangat bersyukur dan teruja …!!

Antara jenama terkemuka yang para rakyat Malaysia boleh dapatkan sepanjang kempen “Big Baby Fair” termasuklah Mamypoko, Huggies, Nestle, Sweet Cherry, Pediasure, Goo.N, Wyeth, Anakku dan Fisher Price dan banyak lagi.


Huggies yang menjadi jenama popular ibubapa moden di Malaysia juga turut menawarkan harga diskaun sehingga 43% untuk kesemua jenis lampin bayi. Menarik kan? Harga yang ditawarkan memang sukar nak dapat di mana-mana. Tak percaya? Anda boleh survey sendiri kalau rajin .. hehe.

Jika ada pun, anda terpaksa keluarkan kos lain untuk dapatkannya. Dari tujuan asal nak berjimat, menjadi terlebih belanja pula .. uhh kan tak berapa nak bijak tu .. hehehe.

Dengan Lazada, anda boleh dapatkan harga produk bayi dengan lebih murah tanpa perlu keluar dari rumah. Malah anda boleh membeli belah barangan bayi dengan mudah di Lazada Malaysia. Ini termasuklah menawarkan kepada para pelanggan dengan cara pembayaran yang pelbagai.

In Sha Allah, semua pembayaran dilakukan menerusi Lazada Malaysia adalah selamat. Saya sendiri sudah berkali-kali shopping online di Lazada; dan sehingga ke hari ini saya berpuas-hati dengan Lazada.


Jika anda ibubapa yang mahu berjimat dan beli barangan dan produk bayi dengan harga diskaun sehingga 80%; maka cepat bertindak sebelum kempen jualan Big Baby Fair ini tamat. Kena ambil ingat ehh .. promosi dan kempen ini adalah sehingga 2 April 2017 sahaja.

Tunggu apa lagi, inilah masanya untuk membeli-belah! Layari “
Lazada Big Baby Fair” sekarang. 

Lazada Big Baby Fair Blogger Contest  Ok. Saya juga nak kongsikan satu berita gembira buat rakan pembaca dari kalangan blogger. Pihak Lazada Malaysia berbesar hati nak menaja satu kontest yang menawarkan hadiah menarik berupa shopping voucher untuk memeriahkan lagi kempen ini.

Blogger-blogger Malaysia berpeluang untuk memenangi hadiah dari Lazada Malaysia dengan menyertai Lazada Big Baby Fair Blogger Contest. Dengan kontest ini, akan ada 6 Blogger bertuah yang berpeluang memenangi voucher membeli-belah Lazda Malaysia bernilai RM500 setiap seorang. Lazada Big Baby Fair Blogger Contest bermula pada 27 March dan akan tamat pada 2 April 2017.

Sila ke
http://www.lazada.com.my/blogger-contest/ untuk maklumat lanjut.

p.s: Wife saya sudah berada di dalam wad bersalin Hospital Besar Taiping ketika post ini ditulis. Doakan yang terbaik ye buat ibu dan bayi. Terima kasih.

Tips Bercuti di Pulau Pangkor – Destinasi Popular Pelancongan Negeri Perak

Tips bercuti di Pulau Pangkor. Sebelum ini, saya ada kongsikan kepada pembaca blog ini tentang
pantai-pantai best yang ada di Pulau Pangkor. Selain pantai, Pulau Pangkor ada tarikan lain yang mungkin ramai tidak mengetahuinya. Walaupun pulau ini kecil, ia tetap memiliki sejarahnya yang tersendiri serta unik.

Jika anda seorang yang mengimpikan satu percutian ala perkampungan nelayan yang mendamaikan, maka pilihan destinasi cuti di Pulau Pangkor adalah yang sangat sesuai. Pulau Pangkor adalah destinasi popular di negeri Perak. Malah, ia menjadi pilihan utama untuk percutian bajet terutama untuk pelancong tempatan.

Pulau Pangkor Destinasi Percutian Popular di Negeri Perak


Pulau Pangkor terletak kira-kira 90 kilometer (km) dari barat daya bandaraya Ipoh dan tujuh batu nautika dari Jeti Lumut. Untuk ke Pulau Pangkor, anda perlu berada di Lumut terlebih dahulu.

Untuk ke Lumut, anda tidak perlu khuatir kerana terdapat banyak kemudahan awam yang menuju ke sana, seperti bas dan teksi. Untuk perkhidmatan bas, terdapat tidak kurang dari 10 buah syarikat bas yang beroperasi ke sini. Ia dari seluruh Semenanjung Malaysia.

Dari Kuala Lumpur : 252 km Dari KLIA : 298 km Dari Pulau Pinang : 262 km Dari Ipoh : 85 km Dari stesen bas Lumut, anda hanya perlu jalan kaki ke Jeti Lumut untuk ke Pulau Pangkor. Buat mereka yang berkenderaan sendiri, anda mempunyai pilihan samada menggunakan perkhidmatan feri di Jeti Lumut atau Jeti Marina Island.

Naik Feri ke Pulau Pangkor Bagi anda yang mahu ke Pulau Pangkor, ada dua perkhidmatan feri utama disediakan. Pertama ialah menerusi Jeti Lumut, dan keduanya menerusi Jeti Marina Island. Pulau Pangkor juga boleh dikunjungi menerusi udara. Ada lapangan terbang kecil di Pulau Pangkor, yang selalunya digunakan oleh syarikat penerbangan ‘peribadi’.




Tiket feri di kedua-dua jeti berharga RM10 bagi dewasa untuk pergi dan balik manakala kanak-kanak berusia empat hingga 11 tahun hanya RM5. Perkhidmatan feri dari Jeti Marina Island mengambil masa 10 minit perjalanan manakala di Jeti Lumut selama 45 minit.

[Artikel Berkaitan]
Jadual Perjalanan dan Tambang Feri ke Pulau Pangkor dari Marina Island Tips Untuk Bercuti di Pulau Pangkor Di Pangkor pengunjung akan disambut deretan teksi merah jambu yang cukup sinonim dengan pulau peranginan ini yang sedia membawa pelancong ke seluruh pulau, malah pengunjung boleh menyewa motosikal dan kereta dengan harga berpatutan.

Namun begitu, berdasarkan kepada pengalaman saya beberapa kali bercuti di Pulau Pangkor, saya lebih syorkan anda untuk ambil pakej sewaan teksi van merah jambu untuk ‘meronda’ keseluruhan pulau ini. Jika anda tetap mahu menyewa kereta atau motorsikal pandu dan bawa sendiri, elok anda periksa keadaan kereta dan motor terlebih dahulu.



Pernah berlaku di mana ada pelancong terpaksa menggunakan lampu suluh untuk menyuluh jalan waktu malam kerana lampu kenderaan dan motorsikal tidak berfungsi dengan baik. Malah, banyak sekali kejadian di mana pelancong perlu menyorong motorsikal kerana meter minyak rosak – tanpa sedar bahawa motorsikal sudah kehabisan petrol.

Pulau Pangkor dan sekitarnya ada beberapa pantai yang menarik. Keindahan pantainya pasti mencuri tumpuan pencinta alam yang menginginkan suasana santai.

Antara yang menjadi tarikan pelancong ialah Pantai Pasir Bogak, Pantai Teluk Nipah, Teluk Ketapang, Pantai Coral dan Pantai Puteri Dewi kerana bersih, indah dan tenang. Ada sebahagian dari pantai ini diselenggara secara rapi oleh pihak pengurusan hotel dan resort yang ada di situ, terutamanya Pantai Coral dan Pantai Puteri Dewi atau juga dikenali sebagai Pantai Emas.

Untuk mereka yang mahukan pantai yang lebih eksklusif, boleh ke Pangkor Laut untuk menikmati keindahan Emerald Beach yang sering menjadi sebutan pelancong asing.





Selain untuk bermandi-manda dan bermain ombak, pantai-pantai di Pulau Pangkor juga menjadi tumpuan pengunjung untuk melakukan pelbagai aktiviti seperti berkelah, menyelam dan memancing selain menaiki bot pisang, melihat matahari terbenam, menarik pukat bersama tekong, bermain bola tampar dan bola sepak pantai.

Bagaimanapun, pantai yang paling mendapat tempat di hati pelancong ialah Pantai Teluk Nipah dan Pantai Coral di Nipah Bay kerana mempunyai gugusan pulau kecil seperti Pulau Giam dan Pulau Mentagor.

Ia pilihan terbaik melakukan aktiviti menyelam dan snorkeling yang dikelilingi batu karang, ikan dan timun laut, malah di Pulau Giam pengunjung juga berkesempatan memberi makan kepada ikan.







Anda perlu mendapatkan khidmat daripada ‘Beach Boy’ Pulau Pangkor untuk ke pulau-pulau ini. Nasihat saya, dapatkan harga diskaun setiap kali anda ingin membuat tempahan. Dan seelok-eloknya, buat tempahan awal dan secara berkumpulan kerana harganya lebih murah daripada harga disenaraikan.

Elakkan membuat tempahan lewat petang kerana anda akan rugi masa untuk ke pulau-pulau dinyatakan. Jangan lupa untuk tawar-menawar eh .. …

Antara keunikan Pangkor ialah kegemaran penduduk setempat menjadikan ikan buntal sebagai hiasan rumah mahupun kedai. Jadi, jangan terkejut apabila anda melewati setiap rumah dan kedai di sepanjang pulau itu ikan buntal yang bukan dikategorikan ikan cantik banyak digantung dan ditiup angin laut.

Di sini juga terdapat pelbagai menu berasaskan makanan laut segar dari bot nelayan boleh didapati.

Jangan Lupa Laksa Mee Pangkor Jika mahukan menu yang ringan, pengunjung boleh memilih makanan popular penduduk Pangkor iaitu laksa mi atau lebih dikenali dengan nama ‘Laksa Mi Pangkoq’. Saya minta maaf tak dapat nak sertakan gambar laksa istimewa ini .. huhu …




Istimewanya, laksa mi tidak menggunakan mi biasa atau laksa tetapi mi yang diadun khas dan disertakan bersama sup jernih berasaskan ikan atau udang, sambal tumis merah, hirisan kacang panjang serta lobak masin.

Untuk mereka yang mahu meneroka Pulau Pangkor ini, saya syorkan anda melawat tempat peninggalan sejarah ratusan tahun iaitu Kota Belanda dan Batu Bersurat di Kampung Teluk Gedung. Jika anda bernasib baik mendapat seorang pemandu van teksi merah jambu yang ramah, anda akan diceritakan dengan kisah menarik Kota Belanda dan juga Batu Bersurat.




Tarikan lain di pulau berkenaan antaranya Galeri Pangkor, Taman Tarikan Foo Ling Kong dan Sunset View Chalet Teluk Nipah untuk aktiviti memberi makan burung enggang, aktiviti pembuatan bot dan perkampungan nelayan di Kampung Teluk Dalam.

Di Taman Tarikan Foo Ling Kong, anda boleh bergambar dengan Tembok Besar China Mini yang ada di situ, selain melihat ikan Arapaima bersaiz gergasi yang terdapat di kolam ikan berhadapan temple. Di sini juga terdapat banyak gerai cenderahati yang dijual dengan harga berpatutan.

Bermalam 3 Hari Baru Puas Jika anda bercuti ke Pangkor, saya syorkan anda untuk bermalam selama 3 hari. Sehari untuk menikmati keindahan dan habiskan masa dengan aktiviti pantai, sehari untuk meneroka tempat menarik yang ada di Pulau Pangkor dan sehari untuk jelajah kawasan sekitar perairan – pulau-pulau kecil yang ada di sekitar pulau popular di Perak ini.

Sebelum pulang, pengunjung boleh membeli hasil laut seperti ikan bilis, sate ikan, sotong kering, ikan pedas dan pelbagai produk berasaskan hasil laut di sepanjang jalan Pekan Pangkor atau beli terus di kilang.



5 Pantai Menarik di Pulau Pangkor

Tengah memikirkan lokasi menarik untuk percutian di musim cuti persekolahan? Mengapa tidak memilih untuk bercuti ke Pulau Pangkor. Antara yang menarik di Pulau Pangkor ialah pantainya. Ada banyak pantai menarik di Pulau Pangkor.

Jika nak ke Pulau Pangkor, pastikan dulu anda semak jadual perjalanan feri ke sana. Kalau saya nak ke Pulau Pangkor, saya akan menggunakan servis
perkhidmatan feri di Marina Island. Ianya lebih cepat, lebih selesa dan in Sha Allah, lebih selamat. Kawasan parkir juga luas dan tidak jauh dari jeti Marina Island, jika dibandingkan dengan jeti feri di Lumut.

5 Pantai Menarik di Pulau Pangkor


Ada beberapa pantai yang menarik di Pulau Pangkor. Jika tanya saya .. mana satu pantai pangkor yang paling best, saya akan kata .. Pantai Teluk Nipah. Ia memang popular di kalangan pelancong tempatan dan luar. Selain pantainya yang panjang, di sini mudah nak cari tempat makan – samada makan pagi, makan tengahari atau makan malam. Petang-petang pun boleh layan keindahan dan angin bayu laut sambil makan lempeng pisang yang sedap.

Saya dan keluarga akan memilih chalet-chalet yang ada di Pantai Teluk Nipah jika ke Pulau Pangkor.

Di sini saya senaraikan beberapa pantai yang menarik di Pulau Pangkor. Jika anda ke destinasi percutian popular di Perak ini, jangan lupa untuk check-it-out pantai-pantai ini. Ala .. sewa je motor atau van pelancong di Pangkor ni .. pastu ronda keliling pulau…. sehari – dua hari boleh setel.. hehehe.

Pantai Pasir Bogak


Pantai Pasir Bogak terletak kira-kira 5 km dari Pekan Pangkor. Untuk ke pantai ini, pengunjung perlu mengambil masa lebih kurang 15 minit perjalanan dari Jeti Pulau Pangkor. Panjang pantai ini lebih kurang 1.3 km dan terkenal dengan aktiviti berkelah, mandi-manda, sukan air, berbasikal dan memancing. Anda juga boleh berkhemah di pantai ini kerana adanya tapak perkhemahan. Tempat parkir juga disediakan selain gerai makan dan cenderamata. Anda juga boleh menyewa chalet yang ada di Pantai Pasir Bogak.

Pantai Puteri Dewi


Pantai Puteri Dewi yang juga dikenali sebagai Pantai Emas terletak 2 km dari Jeti Teluk Dalam, Pulau Pangkor. Ia dikenali sebagai Pantai Emas kerana keunikan pasir pantai yang kelihatan keemasan apabila matahari terbenam. Pangkor Island Beach Resort yang menguruskan kawasan pantai ini telah membina tempat-tempat penginapan di sepanjang pantai. Pelbagai aktiviti boleh dijalankan di sini seperti ‘snorkeling’, ‘scuba diving’, memancing, berkelah, mandi-manda dan aktiviti sukan air.

Pantai ini dianggap sebagai pantai eksklusif dan anda hanya boleh menikmati keindahan pantai ini jika anda merupakan tetamu resort.

Pantai Pangkor Laut


Tidak perlu diceritakan, Pangkor Laut memang cantik dan eksklusif. Ia menjadi antara destinasi popular di kalangan pelancong asing dan juga golongan rich and famous di Malaysia.

Saya tidak pernah lagi dapat kesempatan untuk ke Pangkor Laut .. namun kisah keindahan pantai-pantai yang ada di Pangkor Laut memang menjadi bualan pelancong yang datang ke sini. Resort yang paling popular di Pulau Pangkor terletak di Pangkor Laut iaitu Pangkor Laut Resort yang sering menjadi lokasi penggambaran filem samada tempatan mahupun antarabangsa.




Apa ada di Pangkor Laut?

Pangkor Laut adalah umpama pulau impian (Fantasy Island) Malaysia. Di pulau ini terdapat Pangkor Laut Resort iaitu tempat peranginan yang menjadi impian setiap pengunjung. Pangkor Laut Resort mempunyai tiga pantai utama iaitu Emerald Bay yang sesuai untuk aktiviti mandi-manda dan berhibur di bawah sinaran cahaya mentari, Coral Beach iaitu syurga untuk aktiviti ‘scuba diving’ yang membolehkan pengunjung menikmati keindahan panorama terumbu karang dan hidupan air yang menarik dan Royal Bay iaitu pusat aktiviti belayar dan meluncur angin. Di samping itu, kemudahan pengembaraan bot juga disediakan untuk pengunjung yang ingin ke pantai Emerald Bay. Pangkor Laut Resort juga menyediakan penginapan chalet bertaraf antarabangsa yang dilengkapi kemudahan aktiviti sukan air, gimnasium, spa, pusat hiburan dan lain-lain lagi. Untuk ke Pangkor Laut, anda boleh menaiki feri direct dari jeti Marina Island, atau mengambil bot sewaan khas yang disediakan oleh pihak Pangkor Laut Resort untuk para tetamu yang menginap.

[Promo]
Click Here To Get Special Discount Rate for Pangkor Laut Resort !! Pantai Teluk Nipah


Pantai yang menjadi tumpuan pelancong tempatan, tidak kurang juga menjadi perhatian pelancong luar terutama dari Timur Tengah.

Teluk Nipah merupakan tempat perkelahan yang popular di Pulau Pangkor. ia mempunyai pemandangan laut yang cantik. Teluk Nipah mempunyai kemudahan awam dan tempat penginapan yang selesa. Pantai Teluk Nipah terletak kira-kira 5 km dari Jeti Pulau Pangkor dan berhadapan dengan Pulau Giam.

[Artikel Berkaitan]
Kali Ketiga Menginap di Nipah Bay Villa Pantai Teluk Nipah terkenal dengan pantai yang landai, pasir yang putih dan halus serta warna air laut yang kebiru-biruan. Aktiviti yang boleh dijalankan di sini ialah sukan air, berkhemah dan berkelah.





Saya dan keluarga memang akan memilih lokasi ini jika bercuti ke Pulau Pangkor. Selain aktiviti sukan air, di sini ada aktiviti memberikan makan burung Enggang yang banyak terdapat di kawasan Pantai Teluk Nipah. Malah, ada di antaranya jinak dan tidak takut pada pengunjung.

Pantai Pulau Giam Pulau Giam terletak kira-kira 5 km dari Pekan Pangkor dan berhadapan dengan Teluk Nipah. Pulau ini terkenal dengan aktivit ‘snorkeling’. Para pengunjung berpeluang untuk melihat sendiri pemandangan batu karang di dasar laut dan juga kepelbagaian spesis ikan yang menarik.

[Artikel Berkaitan]
Rockbund Fishing Chalet, Marina Island Hanya Sesuai Untuk Kaki Pancing Semoga info ringkas mengenai pantai-pantai yang ada di Pulau Pangkor ini berikan panduan untuk anda bercuti di Pulau Pangkor. Selain daripada pantai-pantai menarik, ada beberapa lokasi di Pulau Pangkor yang boleh anda lawati seperti Kota Belanda, Batu Bersurat, tempat pembuatan ikan masin, dan jeti nelayan Teluk Dalam.

Anda juga boleh menyaksikan ‘Tembok Besar China’ versi mini yang terdapat di Fu Lin Kong Temple. Saya dan keluarga pernah ke sini dan menyaksikan ikan gergasi Arapaima yang ada di kolam di situ. Serius .. besaaaarrr macam ikan raksasa !!

Untuk post lain berkaitan, klik
Destinasi Cuti.

Blog Trafik Meroket Bukan Mustahil ..

Alhamdulillah, saya telah selesai tunaikan janji saya untuk meroketkan kesemua blog
peserta segmen “Hasrul Hassan  Bantu Trafik Blog Meroket”. Bukan mudah sebenarnya nak buat segmen yang ada janji di dalamnya. Silap haribulan, boleh kena kecam dan kena maki.

Namun, dengan sokongan rakan-rakan blogger; saya telah bantu sebanyak lebih daripada 50 blog dalam segmen tersebut meroketkan trafik blog mereka yang sebelum ini sendu, asalnya trafik blog tak terlebih daripada 100 PV sehari menjadi lebih daripada trafik bulanan sebelum ini.

Blog Trafik Meroket Bukan Mustahil ..
Segmen yang saya anjurkan telah berjaya bantu ramai
rakan blogger kecapi keseronokan dan kegembiraan menerima trafik yang meroket naik. Mereka tidak perlu keluarkan apa-apa modal pun, apa yang perlu dibuat adalah patuh pada syarat dan terma segmen dan terbitkan satu post khas sebagai tanda usaha untuk join segmen yang saya anjurkan.

Saya juga tumpang gembira dan seronok kerana berjaya bantu rakan-rakan blogger meningkatkan PV mereka. Walaupun trafik tidak kekal naik meroket setiap hari, namun … ia secara amnya membuktikan bahawa untuk mendapatkan blog meroket dengan trafik adalah bukan sesuatu yang mustahil.

Syukur alhamdulillah, segmen ini berjaya …

Bukti Peserta Segmen Ini Trafik Blog Berjaya Diroketkan Mari lihat trafik-trafik blog peserta segmen ini yang telah berjaya diroketkan …





Trafik Blog Ariazir Meroket Sehingga ke Bulan !!
Trafik Melonjak Kerana Hasrul Hassan
Trafik Blog Meroket Bersama Hasrul Hassan
Trafik Blog Meroket
Selepas Join Segmen Hasrul Hassan Bantu Blog Trafik Meroket
Trafik Blog Murni Berjaya Diroketkan
Trafik Blog Kaki Travel Meroket
Hasrul Hassan Bantu Roketkan Trafik Blog
Trafik Blog Selepas Segmen Hasrul Hassan

Apa yang diperlukan adalah pengetahuan dan ilmu bagaimana untuk melonjakkan trafik blog yang tak berapa menarik .. huhu.

Dan seandainya anda telah ikuti blog saya sejak sekian lama, pasti sudah tahu bagaimana saya melakukannya.

Dan blog ini berjaya dedahkan dengan baik bagaimana saya melakukannya … lihat sahaja trafik blog di pautan di bawah ini yang memang jauuuhhh meroket berbanding post yang lain ..

Rahsia Hasrul Hassan Berjaya Roketkan Entri

Ya, memang betul. Saya menggunakan servis yang disediakan oleh pihak
Lynk.my untuk melonjakkan trafik blog peserta segmen saya sehingga kelihatan meroket .. nuhhhh .. hampir-hampir nak sampai ke bulan .. hehe.

Lynk.my Bantu Trafik Blog Meroket Menerusi Lynk.my, anda boleh meroketkan trafik mana-mana blog post yang anda sudah terbitkan. Malah, anda bukan sekadar meroketkan trafik (pv) untuk blog post tersebut, tetapi juga menaikkan jumlah trafik blog anda secara keseluruhan (mingguan, bulanan, tahunan).

Trafik atau pageview (pv) yang anda terima adalah asli, tulen dan dilihat oleh ramai pengguna internet. Ia merupakan servis yang disediakan oleh pihak Lynk.my untuk blogger termasuklah juga para pemilik bisnes dan peniaga online yang ada laman web dan blog untuk tujuan promosi.

Daftar Lynk.my Sebagai Advertiser Apa yang perlu dilakukan hanyalah mendaftar sebagai ‘Advertiser’ di Lynk.my dan sediakan kempen untuk mendapatkan trafik ke laman web atau blog yang dikehendaki, samada secara khusus atau secara am. Dan untuk membantu mendapatkan target audience yang dikehendaki, boleh masukkan kata kunci dan juga sasaran lokasi untuk kempen tersebut.

In Sha Allah, anda akan dapat lihat hasilnya kurang daripada 10-20 minit setelah mengaktifkan kempen anda di Lynk.my.

Pendaftaran pula adalah percuma. Tiada sebarangbayaran dikenakan. Namun, anda perlu memasukkan dana tertentu untuk mengaktifkan kempen iklan anda di Lynk.my.

Berminat untuk meroketkan trafik ke laman web dan blog anda tak? Boleh terus buat pendaftaran di pautan ini –
Daftar Sebagai Advertiser Lynk.my

[Artikel Berkaitan]
Tatacara Menaikkan Trafik Blog Mencanak-Canak menerusi Lynk.my Meh tengok komen-komen gembira daripada rakan blogger saya yang terima trafik mencanak-canak, meroket sampai ke bulan – kata mereka. Semua happy. Mereka happy, saya lagilah happy .. huhu. Semuanya ini tidak mustahil dengan bantuan dari Lynk.my.

Wow .. Gaji MYR 3,164 Sebagai Tukang Cuci di Singapore !!

Tahukah anda gaji bulanan bagi seorang tukang cuci berdaftar di Singapura ialah MYR 3,164? Ya, memang betul, malah gaji bulanan seorang tukang cuci akan ditambah setiap tahun di Singapura iaitu kenaikan sebanyak SGD 60 hingga SGD 80!

Memang untung jika dapat bekerja di Singapura. Disamping gaji yang agak lumayan, seorang pekerja tukang cuci juga akan dapat benefit yang lain, selain pengecualian cukai. Gaji permulaan sebagai tukang cuci di Singapura adalah sebanyak SGD 1000 atau bersamaan dengan MYR 3,164 (*1SGR = MYR3.16).

Gaji Lumayan Sebagai Tukang Cuci di Singapura
Gaji minima permulaan sebanyak USD1000 untuk seorang tukang cuci di Singapura telah diwartakan mulai September 2014. Pun begitu, hanya tukang cuci yang didaftarkan di syarikat pencucian sahaja yang akan dapat menerima gaji minima permulaan ini, dan mendapat segala benefit disediakan kerajaan Singapura.

Bagi seorang rakyat Malaysia yang bekerja sebagai tukang cuci di Singapura, tangga gaji permulaan tersebut memang sangat lumayan. Mana tidaknya, anda mendapat gaji 3 kali ganda lebih tinggi jika anda bekerja di Malaysia.

[Artikel Berkaitan]
5 Sebab Rakyat Malaysia Ambil Peluang Bekerja di Singapura Waktu bekerja pula adalah seperti waktu pejabat. Tukang cuci di Singapura bukan seperti orang gaji di Malaysia yang kebanyakkan perlu bekerja dari pagi sampai ke malam.

Ada juga syarikat pencucian di Singapura yang memberikan gaji permulaan sebanyak SGD 1,200 sebulan, menurut
Channel News Asia. Malah, seorang tukang cuci juga akan diberikan bonus gaji jika kekal bekerja dengan sesebuah syarikat minima selama 12 bulan. Fuhh … memang menarik kan ..

Disebabkan oleh gaji lumayan untuk kerja yang tidak memerlukan kemahiran tinggi dan kelulusan universiti ini, banyak juga scammers yang muncul untuk memperdaya rakyat Malaysia yang mahu bekerja di Singapura.

Jadi, ramailah yang kononnya dijanjikan
kerja di Singapura ditipu oleh mereka yang mengambil kesempatan ini. Silapnya ialah memohon kerja menerusi saluran yang tidak betul dan tidak sah. Ramai rakyat Malaysia yang mahu cari peluang bekerja di Singapura ditipu oleh agensi pekerjaan yang tidak berdaftar dengan pihak berkuasa Singapura. Malah, ada yang rugi beribu ringgit untuk permit kerja, passport dan sebagainya …

  Awas, jangan mudah diperdaya. Jika anda mahu
mencari kerja di Singapura; dapatkan info yang betul, kaedah yang sah untuk bekerja di sana.

Uhh siapa yang tak nak kerja dengan gaji sehingga MYR 3,000 hanya sebagai tukang cuci …silap-silap kalau rajin dan ambil kerja lebih masa atau untuk event khas .. boleh dapat gaji sehingga MYR 5,000 sebulan !!

Bercita-cita nak kerja di Singapura tanpa memerlukan kelulusan tinggi? Mahu kerja dengan gaji lumayan di Singapura?

Cuba anda dapatkan panduan khas ini untuk bantu anda mendapat kerja di Singapura secara sah dan dengan cara yang betul .. klik pautan ini untuk info seterusnya –>
Panduan Dapat Kerja Singapura.

*Kadar tukaran betul ketika post ini ditulis.

Kredit:
Today Singapore

Servis Dobi – Keringkan – Lipat Pakaian di Parit Buntar

Parit Buntar ada banyak kedai dobi. Ada kedai dobi biasa dan ada kedai dobi ekspres. Kebanyakan kedai dobi ada menyediakan servis keringkan pakaian, malah ada yang menyertakan servis melipat pakaian.

Umumnya servis kedai dobi memang melibatkan cucian – samada cucian basah mahupun kering. Ada kedai dobi yang selain menyediakan servis melipat pakaian, ia juga menyediakan servis untuk seterika pakaian.

Servis Dobi Ekspress – Cuci, Keringkan dan Lipat di Parit Buntar


Sebenarnya servis-servis tambahan kedai dobi seperti ini bukannya baru. Malah, sejak saya remaja lagi sudah ada servis dobi yang menyediakan perkhidmatan dari mencuci sehingga melipat dan seterika. Namun, tak banyak kedai dobi jenis ekspress atau layan diri yang ada menyediakan servis mengering dan melipat dalam bentuk pakej.

Di Parit Buntar, ada kedai dobi milik bumiputera Islam yang menyediakan pakej servis dobi seperti ini. Ianya terletak berdekatan dengan Hotel K-Garden dan gerai makan
Nasi Lemak Kuning. Buat penduduk tempatan, yang tiada masa untuk keringkan baju, dan
melipat pakaian, kedai dobi ini adalah antara menjadi pilihan.

Saya sendiri merupakan antara pelanggan tetap kedai dobi ini… haha. Agak-agak malas nak menjemur pakaian, saya akan hantar untuk keringkan baju di kedai dobi yang beroperasi 24 jam ini.





Setakat ini, saya belum pernah lagi gunakan servis melipat pakaian yang disediakan. Harga servis seperti dipaparkan di atas tu. Murah ke mahal ehh?

Jika zaman remaja saya, apabila saya hantar pakaian ke kedai dobi .. ia dah siap dibasuh bersih, dikeringkan, diseterika dan dilipat. Semuanya sekali bayar sahaja mengikut timbangan baju yang dihantar untuk dicuci.

Asing Servis Untuk Lebih Untung Tetapi zaman sekarang, kebanyakan kedai dobi terutama jenis ekspress dan juga jenis layan diri, mengasingkan servis ini untuk menjana lebih keuntungan. Servis hanya diberikan andai diminta sahaja. Upah untuk melipat dan seterika juga berbeza-beza mengikut tempat. Malah, tak banyak pun kedai dobi layan diri yang beroperasi 24 jam menyediakan servis seperti ini.

Di tempat anda ada kedai dobi yang sediakan servis dobi, keringkan dan lipat pakaian tak? Boleh kongsikan pengalaman anda tak? Atau mungkin bandingkan harga servis ini di antara tempat saya di Parit Buntar dengan tempat anda?

MAS Tawar Diskaun 45% di Matta Fair 2017

MAS Tawarkan Diskaun 45 Peratus Sempena Matta Fair 2017. Wow .. tawaran hebat daripada Malaysia Airlines (MAS) ini memang menarik sekali untuk kaki travel. Saya pasti mereka yang mempunyai bajet tidak akan melepaskan peluang untuk dapatkan harga tiket penerbangan diskaun yang ditawarkan.

Matta Fair 2017 berlansung bermula dari 7 Mac hingga 19 Mac 2017 bertempat di PWTC, Kuala Lumpur. Ia menyediakan lebih 1000 tawaran menarik untuk para pengunjung daripada pelbagai syarikat berkaitan dengan pelancongan. Malah, terdapat banyak kontest yang boleh disertai sempena Matta Fair 2017.

MAS Tawar Diskaun Sehingga 45% Pelbagai Destinasi


MAS salah satu daripada syarikat yang terbabit dengan Matta Fair turut menyediakan tawaran menarik untuk para pengunjung. Ia menyediakan tawaran diskaun sehingga 45 peratus untuk destinasi luar dan dalam, antaranya penerbangan ke Jepun, Thailand, Australia, termasuk juga destinasi ke negara-negara Eropah.

Diskaun yang diberikan merangkumi penerbangan untuk kelas ekonomi dan juga kelas perniagaan (business class). Malah, ada kontest menarik yang boleh para pengunjung sertai dengan setiap pembelian tiket atau pakej pelancongan yang disediakan oleh MAS. Antaranya ialah
#MHGiveaway – Pakej Pelancongan ke Jepun dan juga peluang untuk menang sebuah kereta Mitsubishi Outlander.

Untuk peluang menang kereta Mitsubishi Outlander ini, anda perlu menempah sebarang tiket MAS ke mana-mana destinasi semasa Matta Fair 2017. Jadi, ianya eksklusif sehingga 20 Mac 2017. Peluang ini takkan anda dapat di tempat lain .. hanya menerusi tempahan di Matta Fair sahaja .. huhu.






Untuk Matta Fair 2017, dijangkakan seramai 100,000 pengunjung akan hadir bagi merebut peluang mendapatkan tawaran-tawaran menarik pakej pelancongan yang ada – terdiri daripada pakej penerbangan serta pakej penginapan.

Lebih 90 destinasi pelancongan termasuk Eropah, Amerika Syarikat, Afrika dan Asia Barat bakal ditawarkan.

Dan sebagai menggalakkan pelancongan domestik, ada hadiah menarik ditawarkan kepada pengunjung yang membeli pakej pelancongan untuk destinasi tempatan. Hadiah utama adalah pakej pelancongan bernilai RM5,000; manakala tempat kedua ialah pakej pelancongan RM3,000 dan seterusnya pakej pelancongan bernilai RM1,000 untuk tempat ketiga.

Matta Fair 2017 kali ini juga menamakan negeri Perak sebagai destinasi pilihan untuk dilawati. Ia sesuai dengan kempen
Tahun Melawat Negeri Perak 2017. Dan jika anda ada baca post saya sebelum ini, kerajaan negeri Perak menyediakan tawaran harga hotel diskaun serendah RM100 untuk pelancong. Ada lebih 100,000 bilik hotel disediakan dalam promosi Tahun Melawat Perak 2017.

Ok ye, untuk anda yang berminat, jangan lepaskan peluang untuk hadir ke Matta Fair 2017 dan rebut peluang mendapat tawaran pakej pelancongan yang ada. Bukan senang nak dapatkan tawaran yang disediakan ni .. terutama sekali diskaun 45% daripada Malaysia Airlines …

Ikon-Ikon Dunia Yang Hidup Kecil Mereka Ada Disleksia

Pernah dengar mengenai
Disleksia? Ada yang anggap bahawa ia adalah satu penyakit. Ada pula yang mengatakan ia adalah satu kekurangan. Tapi, sebenarnya di sebalik kekurangan yang ada pada mereka yang bermasalah disleksia ini, ada ramai insan disleksia yang menjadi ikon dunia dan terkenal.

Disleksia berasal dari perkataan Yunani iaitu “DYN” bermakna susah, dan “LEXIA” bermakna tulisan. Disleksia bukannya satu penyakit, tetapi merupakan salah satu gangguan dalam pembelajaran yang biasanya dialami oleh kanak-kanak. Lazimnya, masalah pembelajaran yang dihadapi adalah seperti membaca, menulis, mengeja, dan kemahiran mengira. Oleh itu disleksia merujuk kepada mereka yang menghadapi masalah untuk membaca dan menulis walaupun mempunyai daya pemikiran yang normal.

Disleksia Bukan Satu Penyakit dan Bukan Satu Kecacatan


Sejak saya mengenali disleksia, saya dapati ramai ibu bapa yang kurang peka tentang masalah disleksia ini. Kalaupun mereka sedar, ia hanya berlaku apabila anak sudah mula ke sekolah, itupun andai guru dapat mengesan tingkah-laku anak muridnya yang hadapi disleksia.

Sekiranya tidak dibendung dari awal, pastinya masalah ini boleh menjadi lebih besar. Kanak-kanak tersebut terpaksa menerima tohmahan bahawa dia seorang bodoh, degil, malas dan sebagainya. Sedikit sebanyak emosinya akan terganggu dan seterusnya menjejaskan pelajarannya di sekolah.

Seperti awal saya ada sebut, mereka yang mempunyai disleksia bukannya menghadapi kecacatan malah sebahagian daripada orang-orang yang terkenal juga mempunyai disleksia. Sesetengah mereka yang mempunyai keadaan disleksia berhadapan kesukaran untuk menyebut perkataan yang panjang, dan ada yang sukar mempelajari turutan seperti nama bulan, dan sifir. Setiap orang dengan disleksia mempunyai masalah yang tidak serupa dengan orang lain yang juga ada masalah disleksia.

Kanak-kanak yang mengalami disleksia bukanlah tergolong dalam golongan yang bodoh. Daripada kajian-kajian mendapati mereka mempunyai tahap kecerdasan intelektual yang normal dan tidak mempunyai masalah pendengaran dan penglihatan.




Ibu bapa mempunyai banyak pilihan untuk memberi
pendidikan berterusan kepada anak-anak dengan memilih menghantar mereka ke sekolah biasa yang mempunyai kelas khas disleksia seliaan JPN atau mendapatkan nasihat daripada JKM untuk menghantar anak-anak ke Pendidikan Khas. Kanak-kanak ini akan diberikan bimbingan dengan betul untuk berdikari tanpa memerlukan bantuan ibu bapa apabila dewasa.

Jika anak-anak anda didapati hadapi masalah ini, jangan sedih, gusar atau rasa rendah diri. Masih ada banyak ruang untuk melakukan ‘penambah-baikan’. Sebagai memotivasikan anda, dan untuk memberikan
inspirasi … saya senaraikan beberapa individu yang menjadi ikon dunia yang pernah hadapi masalah disleksia.

Siapakah antara individu terkenal dunia yang mengalami disleksia?

Steve Jobs


Mendiang Steve Jobs. Pengasas dan CEO jenama komputer dan elektronik Apple atau Iphone ini memang selalu mengejutkan kita dengan pelbagai kisah kejayaan yang memberi inspirasi.

Dalam temubualnya bersama
Dyslexia Help, Steve Jobs hanya sempat belajar satu semester di kolej dan tidak berjaya menamatkan pengajiannya kerana mengalami masalah pembelajaran.

Baginya, pembelajaran di sekolah adalah tidak praktikal dan tidak bersesuaian dengan kebolehannya. Mengikuti naluri dan gerak hatinya, beliau berusaha sendiri mencipta kejayaan dengan memulakan perniagaan yang memberi manfaat kepada ramai, dan tentulah sangat menguntungkan.

Bill Gates


Siapa sangka, billionaire dan pengasas Microsoft ini juga ada masalah disleksia. Individu ini pernah dinobatkan sebagai
manusia paling kaya di dunia selama 13 tahun berturut-turut oleh Majalah Forbes dan beliau juga ikon dunia yang hidup mengalami masalah disleksia di usia mudanya. Antara ‘quote’ yang paling popular tentang masalah pembelajarannya di sekolah ialah:

“Ya, saya gagal dalam beberapa subjek di sekolah, tetapi kawan saya lulus. Sekarang, kawan saya seorang jurutera di Microsoft, tetapi saya pula adalah pemiliknya.” – Bill Gates.

William Hewlett

William Hewlett – Beliau adalah salah seorang peneraju jenama komputer dan elektronik bertaraf dunia, Hewlett-Packard (HP), turut merupakan ikon dunia yang hidup dengan disleksia. Anak disleksia ini mengakui mengalami saat-saat yang sukar di sekolah, terutamanya untuk menyiapkan kerja bertulis.

Sedar akan hakikat ‘kekurangan’ itu, beliau berusaha dengan gigih untuk mengatasi masalah disleksia dan berjaya menamatkan pengajian ijazah sarjana muda di Universiti Stanford, serta dua lagi ijazah dalam bidang Kejuruteraan Elektrikal.

Ingvar Kamprad


Siapa sini kaki shopping di IKEA? Aha .. anda tentu tak tahu nama pengasas gedung perabot terbesar dan popular di seluruh dunia ni kan? Ya, Ingvar Kamprad adalah pengasas IKEA, dan beliau ada masalah disleksia untuk ingat nombor.

Menurut Dyslexia Help, penyakit disleksia ini menjadikan beliau sukar mengingat
kod nombor produknya. Lalu, beliau mencari jalan kreatif untuk membantunya mengenalpasti produk tersebut dengan lebih mudah:

Perabot besar dinamakan dengan tempat di Sweden Kerusi dan meja dinamakan dengan nama orang Perabot dan kelengkapan taman dinamakan dengan Pulau di Sweden

Dengan penjenamaan seperti ini, Ingvar Kamprad telah membawa IKEA memperkenalkan sesuau yang ikonik dan tak pernah dibuat orang. Malah, keunikan inilah yang menjadikan IKEA istimewa di mata dunia.

Steven Spielberg Saya antara penggemar filem dan drama bersiri arahan Steven Spielberg. Ada keunikan dalam filemnya walaupun ada di antaranya menimbulkan kontroversi. Filem beliau sentiasa memasuki carta box-office dunia. Pengarah terkenal ini telah mengarahkan pelbagai filem menarik seperti Jurassic Park, Jaws, ET, Indiana Jones, Poltergeist, Saving Private Ryans, Catch Me If You Can, War Horse, Bridge of Spies dan banyak lagi.

Seperti anak disleksia lain, Spielberg juga pernah dibuli dan ditertawakan kerana kesukaran belajar. Menurutnya, beliau lewat membaca 2 tahun daripada rakan sekelas yang sebaya dengannya.

Kesungguhan Spielberg jelas terbukti apabila beliau kembali menyambung pengajiannya yang tertangguh sejak tahun 1968 pada usia 50an.

Tom Cruise


Anda tentu kenal dengan aktor Hollywood yang tampan ini – Tom Cruise. Aktor ini sejak dari filem pertama sehingga yang terbaru (2017) – The Mummy; kekal tampan dan kacak. Saya sendiri kagum dengan kekacakkan aktor yang lahir pada tahun 1962 ini.

Walaupun telah membintangi ratusan filem, Tom Cruise mengakui zaman sekolahnya bukanlah sesuatu yang mudah. Ibu bapanya bukanlah dari golongan yang kaya, dan Tom Cruise ada masalah disleksia sejak umur 7 tahun.

Sejak umur tersebut, beliau telah dilabel disleksia dan menghadapi kesukaran dalam pembelajaran. Antaranya, beliau sukar
mengingat apa yang dibaca, mudah bosan, rasa rendah diri, selalu gementar, dan kecewa dengan diri sendiri.

Tom Cruise berjaya atasi kekurangan dirinya itu dengan berusaha tekun, dan mendapat sokongan dari ibu bapa serta kakak-kakaknya. Disebabkan disleksia, Tom Cruise belajar teknik lain untuk belajar yang akhirnya memberikan kejayaan yang dikecapinya sekarang.

“When I was about 7 years old, I had been labeled dyslexic. I’d try to concentrate on what I was reading, then I’d get to the end of the page and have very little memory of anything I’d read. I would go blank, feel anxious, nervous, bored, frustrated, dumb. I would get angry. My legs would actually hurt when I was studying. My head ached. All through school and well into my career, I felt like I had a secret. When I’d go to a new school, I wouldn’t want the other kids to know about my learning disability, but then I’d be sent off to remedial reading.” –
Tom Cruise.

Sebagai salah seorang Pengasas Hollywood Education And Literacy Project, beliau kini ingin memastikan anak-anak disleksia mendapatkan pendidikan yang sepatutnya melalui pendekatan dan teknik yang bersesuaian.




Ramai lagi individu yang mengalami disleksia kini berjaya dan menjadi CEO serta jutawan di dunia, antaranya Carlos Slim (jutawan telekomunikasi), Warren Buffet (jutawan pelaburan), Sir Richard Branson (CEO Virgin Air). Pelakon seperti Jim Carrey, Jennifer Aniston, Keanu Reeves, dan lagenda tinju dunia Muhammad Ali juga ada masalah disleksia.

Malah, ada yang mengatakan pemikir
bijak seperti Alexander Graham Bell, Pablo Picasso, dan Leonardo Da Vinci juga merupakan ikon dunia yang hidup sewaktu kecil dengan masalah ini.

Di Malaysia, diketahui bahawa pengacara berbakat Baki Zainal, serta bekas jurugambar profesional Saiful Nang juga di antara yang alami disleksia.

Dengan kisah-kisah inspirasi di atas, diharapkan agar mereka yang memiliki anak disleksia tidak berputus asa dan sentiasa mencari jalan kreatif untuk memberi didikan yang sesuai dengan mereka. Jangan anggap anak-anak ini kekurangan walaupun perlu didaftarkan sebagai OKU; malah anggap mereka ada keunikan istimewa yang tidak terdapat pada orang lain. Kembangkan keunikan mereka dengan cara betul, in Sha Allah .. hasilnya nanti akan membuatkan anda sujud syukur berkali-kali kepada Maha Pencipta.

Dan untuk pengetahuan anda, setiap anak disleksia adalah berbeza, walaupun mereka mengalami simptom yang seakan serupa.

Kredit dan Rujukan:
Famous People With Dyslexics,
Wikipedia,
Learning Info,
SirapLimau.com

10 Sebab Bank Tolak Permohonan Pinjaman

Penting Ok. 10 Sebab Bank Tolak Permohonan Loan Anda. Buat permohonan untuk meminjam menerusi bank, tapi dukacita bank tolak permohonan pinjaman anda. Sedih. Kecewa. Hampa. Namun, sekali permohonan pinjaman anda ditolak oleh bank, tidak bermakna permohonan anda ditolak selamanya.

Maka, usahlah resah, risau, gelisah, hampa atau kecewa. Terdapat ruang dan peluang untuk anda memohon pinjaman pada masa akan datang. Apa yang perlu ialah anda belajar mengenai kesilapan ketika permohonan dilakukan.

10 Sebab Bank Tolak Permohonan Loan Anda


Pinjaman yang diberikan bank sebenarnya adalah satu pelaburan untuk keuntungan bagi bank tersebut. Seboleh-bolehnya bank mahu anda mendapat kelulusan pinjaman, tetapi mestilah menepati syarat dan terma diberikan.

Bank ada pendekatan dan cara untuk menilai kemampuan anda dalam memperoleh kelulusan sesuatu pinjaman. Tidak kiralah ia pinjaman untuk perniagaan, pinjaman persendirian, pinjaman pendidikan, pinjaman perumahan atau pinjaman untuk pembelian kenderaan.

Setiap jenis pinjaman ada kriteria untuk dipenuhi. Ia ada sistem pemarkahan kredit untuk memutuskan samada pemohon layak atau tidak pada jenis permohonan yang dibuat.

Pengetahuan adalah kunci penting untuk anda mendapat kelulusan pinjaman mana-mana bank atau institusi kewangan. Ramai antara kita yang kurang pengetahuan ini terutama tentang bagaimana untuk mendapat markah kredit yang bagus agar bank tidak akan menolak permohonan anda.

Samada anda percaya atau tidak, kira-kira 50 peratus permohonan pinjaman berbentuk gadai janji ditolak biarpun majoriti pemohon mempunyai keupayaan pembayaran balik.

Memetik laman web
propertyguru.com, terdapat beberapa sebab permohonan pinjaman anda ditolak.

1. Memohon di Bank Yang Salah Setiap bank mempunyai syarat kelayakan yang berlainan. Pinjaman anda mungkin diluluskan oleh satu bank dan mungkin tidak untuk bank lain. Masalah akan bermula jika anda memohon pinjaman di beberapa bank yang berlainan dalam masa yang sama tanpa menyedari bahananya.

Tahukah anda, Bank Negara Malaysia (BNM) boleh menjejaki permohonan pinjaman dan status peminjam?

Jika anda memulakan permohonan pinjaman di beberapa bank dan kemudian ditolak, rekod permohonan anda akan kekal dan kemungkinan ada akan sukar memohon pinjaman lain di masa hadapan walaupun memenuhi syarat kelayakan.

Setiap bank mempunyai risiko yang berbeza. Permohonan anda mungkin ditolak kerana mempunyai banyak kad kredit dan mungkin kerana tidak langsung mempunyai kad kredit. Situasi adalah bergantung kepada syarat bank.

2. Skor Pemarkahan Permohonan Rendah




Bank hari ini juga lebih cekap dan kompleks. Kebanyakan bank telah melaksanakan skor pemarkahan permohonan untuk menganalisis profil pelanggan seperti umur, di mana anda tinggal, tahap pendidikan, status perkahwinan dan sebagainya.

Kebanyakan maklumat ini dikumpulkan dan dalam setiap pertanyaan, skor yang diberi berdasarkan maklumat yang anda berikan. Ia tidak semudah memberikan skor rawak untuk setiap soalan, tetapi skor berdasarkan maklumat terperinci menggabungkan butiran.

3. Skor Kredit Yang Tidak Memuaskan Bank bergantung kepada skor kredit pada masa kini dalam proses membuat keputusan. Skor kredit menganalisis kelakuan pembayaran balik anda berdasarkan CCRIS anda.

Pada asasnya, skor kredit memberikan petunjuk – bagaimana bijak anda menguruskan wang pada masa lalu. Bagaimanapun, dasar dan keperluan ini adalah berbeza antara bank. Ini adalah kerana setiap bank mempunyai risiko sendiri.

Bank A menolak permohonan pinjaman anda, tetapi kemungkinan bank C atau bank D akan meluluskannya.

Terdapat banyak
cara untuk menilai CCRIS anda. Maklumat dari CCRIS seperti tertera di bawah adalah antara kemungkinan pinjaman anda gagal:

Tiada rekod dalam CCRIS (CCRIS sifar tidak semestinya baik) Bilangan kad kredit anda baru mendaftar untuk Frekuensi tinggi pinjaman dalam tempoh yang singkat (dalam 6 bulan terakhir) Kad kredit (s) yang menunjukkan penggunaan yang tinggi (perbelanjaan yang tinggi) Kad Kredit (s) dengan status ‘lebih had’ Corak pembayaran balik dalam tempoh 12 bulan yang lepas Sama ada anda amat memanfaatkan pinjaman tidak bercagar (s) (pinjaman peribadi)

4. Ditolak Kerana Peraturan Kredit Walaupun, skor kredit anda tinggi, namun, bank masih boleh menolak pinjaman anda dengan peraturan kredit seperti terlepas bayaran lebih dari tiga kali dalam tempoh enam bulan, terlepas bayaran bulanan semasa dan sebagainya.

Bank melihat prestasi anda yang terdahulu untuk mengukur prestasi masa depan anda. Bank juga akan melihat tahap memanfaatkan anda. Jika anda mempunyai rekod pembayaran balik yang buruk, kemungkinan pinjaman anda tidak akan diluluskan adalah tinggi.

Menerusi CCRIS, info yang menunjukkan sebarang pengelakan bayaran dari 2 bulan dan ke atas akan mengurangkan peluang anda untuk mendapatkan pinjaman yang diluluskan.




Situasi anda bakal menjadi lebih teruk andai anda mempunyai pinjaman sedia ada di bank yang anda sedang memohon pinjaman baru.

Tingkah laku pembayaran balik keseluruhan anda akan dikaji semula, dengan corak pembayaran anda terkini. Ini akan menjejaskan permohonan pinjaman semasa anda – dengan cara yang baik atau buruk.

5. Status Buruk dalam CCRIS Jika anda mempunyai mana-mana akaun yang pembayaran balik tidak dibuat dalam tempoh yang berpanjangan (biasanya lebih dari 6 bulan untuk pinjaman peribadi atau kad kredit, yang berpotensi lebih lama untuk pinjaman bercagar), rekod anda boleh ditandakan ‘merah’sebagai “akaun perhatian khusus” di CCRIS anda.

Secara amnya, bank-bank tidak akan meneruskan kelulusan pinjaman anda apabila melihat apa-apa tanda ‘merah’, walaupun anda mempunyai rekod prestasi yang baik untuk kemudahan kredit anda yang lain dalam CCRIS anda.




Jika anda mendapatkan khidmat nasihat bank sekiranya berlaku keingkaran bayaran dalam memenuhi pembayaran balik bulanan, bank biasanya akan menawarkan untuk menyusun semula atau penjadualan semula pinjaman anda.

Biasanya bank akan melanjutkan tempoh bayaran balik dan menurunkan kadar bayaran bulanan anda.

[Baca] 
8 Rahsia Bank Untuk Meluluskan Pinjaman Perbuatan itu dianggap sebagai masalah kewangan yang berpotensi dan walaupun anda terus membuat bayaran segera di bawah skim ini; bank mempunyai tanggungjawab untuk melaporkan kemudahan anda seperti yang disusun semula.

Bank-bank lain mungkin tidak mahu memberi apa-apa kemudahan pinjaman (gadai janji) baru kerana anda akan dilihat sebagai tidak dapat menguruskan hutang yang sedia ada.

Tanda amaran yang lain daripada CCRIS adalah seperti mendapatkan khidmat AKPK (perkhidmatan pengurusan hutang di bawah Bank Negara) atau tindakan undang-undang diambil terhadap anda sebelum ini.

6. De-Cheque Mengekalkan disiplin dalam kemudahan cek anda adalah penting. Jika anda mempunyai 2 atau lebih cek tendang dalam tempoh 12 bulan yang lalu, kebanyakan bank tidak akan meneruskan permohonan pinjaman anda.

Rekod itu akan kekal, tidak kira akaun yang terjejas ditutup atau belum dari bank anda memohon untuk pinjaman.

7. Kebankrapan




Jika anda secara rasmi diisytiharkan muflis, anda tidak akan memperoleh apa-apa pinjaman baru, pembiayaan semula atau apa-apa kemudahan penambahan pinjaman (gadai janji).

Status kebankrapan disiarkan dalam akhbar harian. Jika anda telah diisytiharkan bankrap, sama ada dengan bank tertentu, individu atau pertubuhan,
rekod anda akan disenaraikan secara tetap di CTOS sebagai rujukan.

CTOS menyenaraikan dan mengumpulkan status muflis, yang diterbitkan dalam sumber-sumber awam. CCRIS hanya mengetahui status kebankrapan itu, jika anda diisytiharkan muflis oleh bank.

8. Nisbah Hutang (DSR) Mengetahui nisbah hutang anda kepada pendapatan adalah penting dan utama dalam memastikan pinjaman anda diluluskan. Ini adalah formula yang digunakan oleh bank-bank untuk menilai tahap kemampuan anda.

DSR dikira berdasarkan jumlah semua hutang bulanan anda – dipanggil hutang berulang / komitmen, termasuk jumlah pinjaman anda pada gadai janji, pinjaman kereta, pinjaman peribadi, bayaran bulanan minimum anda di mana-mana hutang kad kredit, pinjaman anda yang lain, bersama-sama dengan komitmen bulanan untuk permohonan semasa, dibahagikan dengan pendapatan bersih – selepas potongan cukai pendapatan / KWSP / Perkeso (yang mana berkenaan).

[Baca] 
Lelaki Bergaji RM2,002 Beli Rumah RM270,000 Ini telah menjadi sebab penolakan yang paling biasa, di mana kira-kira 35 peratus kepada 40 peratus daripada pinjaman ditolak kerana ini.

Bank-bank yang berbeza mempunyai nisbah DSR dengan nilai potongan yang berbeza atau terhad (contohnya: 60 peratus, 70 peratus atau ada yang sehingga 80 peratus).

9. Tidak Serahkan Dokumen Betul dan Lengkap Dokumentasi pendapatan adalah perkara yang paling biasa di mana permohonan boleh ditolak.

Bank-bank yang berbeza mempunyai keperluan dokumentasi pendapatan yang berbeza dan juga akan mempunyai kaedah yang berbeza untuk memperoleh pendapatan dari dokumen-dokumen yang dikemukakan dari pemohon.

Ini bermakna menerusi dokumen yang sama, bank-bank boleh memperoleh pengiraan pendapatan dengan varian sehingga 50 peratus. Ini yang sering berlaku apabila anda tidak menyediakan dokumen yang mencukupi atau ia berubah-ubah.

Secara umumnya, untuk sumber pendapatan tetap, perkara utama yang dilihat oleh bank ialah sumbangan kepada KWSP dan penyata cukai anda, yang ada dinyatakan di dalam slip gaji; selain pemotongan lain yang berkaitan untuk penilaian pendapatan.




Untuk mereka yang berpendapatan berubah-ubah/golongan yang memperoleh komisen (yang termasuk golongan berpendapatan tetap dengan sebahagian daripada pendapatan yang disumbangkan oleh elaun atau insentif), bank akan melihat kepada ciri-ciri yang menunjukkan kestabilan pendapatan.

Bank-bank akan memerlukan bukti pendapatan bulanan yang mencukupi biasanya untuk tempoh 6 bulan. Jika terdapat turun naik yang tinggi dalam pendapatan (dalam bulan tertentu), anda perlu menyediakan lebih banyak dokumen untuk membenarkan dan menunjukkan bahawa anda memiliki kestabilan sumber pendapatan.

10. Pekerjaan Anda mungkin perlu sekurang-kurangnya 3 hingga 6 bulan pengalaman bekerja dalam usaha untuk anda untuk mendapatkan pinjaman pertama anda. Mempunyai pekerjaan yang menyediakan caruman KWSP walaupun pendapatan anda tidak tinggi adalah penting.

Bank-bank tertentu mungkin tidak menawarkan pinjaman jika gaji anda dibayar oleh deposit tunai. Kesinambungan pekerjaan dan berapa lama anda bekerja dengan majikan adalah satu faktor penting dalam mendapatkan pinjaman yang diluluskan.

Semoga dengan info dan tips diberikan ini akan bantu anda untuk faham tentang sebab-sebab bank menolak permohonan pinjaman anda.

Panduan di atas adalah panduan am, ia mungkin berbeza mengikut takrifan bank – institusi pemberi pinjaman.

Coway Run 2017 – Inspirasikan Gaya Hidup Sihat Tulen

Coway Run 2017 – Event ini tentu menarik buat mereka yang sukakan gaya hidup sihat yang tulen. Untuk info, Coway (M) Sdn Bhd buat pertama kalinya akan menganjurkan Coway Run pada 7 Mei 2017, bertempat di Starling Mall, Damansara Uptown.

Tujuan Coway Run 2017 diadakan adalah untuk mencapai matlamat di mana semua orang berlari menuju ke arah kehidupan gaya hidup lebih sihat dan pada masa sama inspirasikan yang lain untuk turut serta berlari – menghadapi cabaran mendatang dengan berani.

Coway Run 2017 – Berlari dan Inspirasikan Orang Lain Untuk Gaya Hidup Lebih Sihat


Sejak kebelakangan ini, aktiviti larian jarak jauh sudah menjadi satu fenomena di Malaysia. Awalnya ia dilakukan sekadar satu hobi untuk meningkatkan kecergasan, tetapi sekarang ianya menjadi satu aktiviti yang membabitkan seluruh masyarakat dengan tujuan serta matlmat tertentu.

Oleh itu, melihatkan bahawa aktiviti ini boleh memberikan impak positif dan sejajar dengan apa yang ditekan oleh Coway – gaya hidup yang lebih sihat, maka Coway Run 2017 diadakan supaya masyarakat mendapat peluang untuk keluar dari zon selesa serta berani mengambil langkah pertama menuju kehidupan gaya hidup lebih baik dan lebih sihat.

Berlari Bersama Bekas Ratu Cantik dan Model Fitness Malaysia Terkenal


Coway Run 2017 turut dijayakan oleh dua personaliti terkenal Malaysia iaitu bekas ratu cantik Miss Universe Malaysia – Carey Ng dan juga model Fitness Malaysia yang terkenal – Jordan Yeoh. Kehadiran dua personaliti ini akan memberikan inspirasi dan motivasi kepada para peserta Coway selain berpeluang untuk bertemu lebih dekat dengan mereka. Kategori Penyertaan Coway Run 2017 Coway Run 2017 terdiri dari jarak larian 5km dan 10km; dan membabitkan kawasan sekitar Starling Mall, Damansara Uptown. Ia terbuka HANYA UNTUK RAKYAT MALAYSIA, serta terbahagi kepada lima (5) kategori di bawah:

Terbuka Lelaki (18 – 39 tahun) Terbuka Wanita (18 – 34 tahun) Veteran Lelaki (40 tahun ke atas) Veteran Wanita (35 tahun ke atas ) Fun Run (18 tahun ke atas)

Pihak Coway yang dikenali sebagai pakar air ultimate, akan membantu para peserta untuk larian ini. Tekad mereka agar semua peserta dapat bersedia dan menghabiskan larian dengan jayanya. Larian ini bukan untuk mencari siapa yang menjadi yang pertama atau yang terakhir .. tetapi ia adalah satu aktiviti untuk mempromosikan gaya hidup sihat yang tulen buat semua golongan masyarakat. Bersedia Untuk Lebih Sihat Untuk bantu para peserta, Coway menasihatkan supaya mendapatkan tips serta melakukan persediaan dengan menjaga kesihatan dan berlatih sebelum acara larian ini pada 7 Mei 2017. Peserta boleh mendapatkan tips serta panduan larian jarak jauh ini di laman rasmi Facebook Coway Run 2017. Malah, untuk memastikan lebih ramai peserta menamatkan larian, klinik bergerak akan disediakan untuk persedian para peserta ketika pre-run.

Malah, pihak Coway turut menyediakan 3 Penulen Air Gergasi di 3 stesen air di acara ini untuk memastikan pelari sentiasa terhidrad dengan menikmati air terbaik dan tulen dari pakar air – Coway. Hadiah Disertakan Setiap pemenang bagi kategori yang dipertandingkan akan membawa pulang wang tunai bernilai RM1,000, RM800 (tempat kedua) dan RM500 bagi tempat ketiga.




Jika anda berminat untuk menyahut cabaran ini untuk gaya hidup lebih sihat dan tulen bersama pakar air terbaik Coway, maka bolehlah susuri laman web di bawah ini untuk pendaftaran.

Pendaftaran –
http://www.myraceonline.com

Tips dan persediaan Coway Run 2017 –
fb.com/CowayMalaysia

Sertai Coway Run 2017 pada 7 Mei ini, dan inspirasikan yang lain untuk gaya hidup lebih sihat. Tarikh tutup penyertaan adalah pada 16 April 2017, turut menaja acara ini ialah The Starling Mall (vebue acara) dan juga 100Plus.